Китаристът на Amorphis Tomi Koivusaari се завръща към корените си със соловия си проект Bjørkø и предстоящия албум “Heartroot“!

Kитаристът на Amorphis Tomi Koivusaari обяви своя дългоочакван соло проект Bjørkø. Той включва поредица от гост вокали и колаборации, включително дебютния сингъл “The Heartroot Rots” с участието на Jeff Walker от Carcass. “The Heartroot Rots” е резултат на 15-годишно пътуване и откъс от предстоящия албум “Heartrot“, който трябва да излезе през декември 2023 г. чрез Svart Records.

Водещият сингъл от албума, „The Heartroot Rots“, е сътрудничеството на Koivusaari с Jeff Walker от Carcass – подходящ избор за едно от най-тежките парчета в албума.

Години наред Koivusaari е един от творческите двигатели на Amorphis, група, синоним на иновации в тежката музика. С Bjørkø („Birch Island“ на английски) Koivusaari сега излиза отвъд динамиката на групата, за да представи собствената си артистична визия.

Албумът далеч не е солов албум в традиционния смисъл на думата. Той включва звезден състав от певци на различни езици. Талантът на Waltteri Väyrynen (Opeth, ex- Paradise Lost), Lauri Porra (Stratovarius) и Janne Lounatvouri (Hidria, Spacefolk) формират здрава основа за артистичността на Koivusaari.

Свободен от структурните ограничения на традиционната група, “Heartrot” е доказателство за гъвкавостта и дълбочината на Koivusaari. „Това е колекция от различни песни и гледни точки“, казва той. „Не исках традиционен подход да ограничава моята артистична изява.“

Албумът “Heartrot” има емоционална гама, като всяка песен разпространява уникално настроение. Koivusaari го описва като „саундтрак към въображаем филм“ със „силна визуална връзка с природата и винаги присъстващо чувство за меланхолия“.

Bjørkø – “The Heartroot Rots”

1. The Heartroot Rots (feat. Jeff Walker / Carcass)
2. Vaka Loki (feat. Addi Tryggvason / Solstafir)
3. Whitebone Wind (feat. Marco Hietala)
4. Color changer (feat. Ismo Alanko)
5. Awakening
6. World As Fire and Hallucination (feat. Stian Thoresen / Dimmu Borgir)
7. The Trickster (feat. Jessi Frey / Velcra)
8. Hooks In The Sky (feat. Tomi Joutsen)
9. Magenta (feat. Mariska)
10. Reverberations (feat. Sakari Kukko)

Песента “The Heartroot Rots” е записана от:

  • Jeff Walker (Carcass) – вокал
  • Tomi Koivusaari (AmorphisAbhorrence) – китара, вокал
  • Janne Lounatvuori – клавишни
  • Lauri Porra (Stratovarius) – бас
  • Waltteri Väyrynen (OpethAbhorrence, ex-Paradise Lost, ex-Bodom After Midnight) – ударни
  • Annea Lounatvuori – чело