Основаната през 1997-а г. съвременна метъл сила CALIBAN е една от малкото немски групи, които в последните години успяват да градят име на световната сцена. На турнето в Северна Америка, те свириха с групите от своя лейбъл – God Forbid, The Red Chord, I Killed the Prom Queen и много други, а и се изявиха на северноамерикански фестивали, сред които Hellfest (в Сиракюз) и New England Metal and Hardcore Festival (Фестивала за метъл и хардкор в Нова Англия). Бяха на турне в Япония с Killswitch Engage и Shadows Fall, свириха на фестивала Beast Feast и изнесоха концерти в Индонезия и Малайзия, и не на последното място участваха в турнето Gigantour с Megadeth, Soulfly и Arch Enemy. Освен няколкото турнета, на които бяха хедлайнери, те бяха част от множество европейски турнета с групи като In Flames и Devil Driver, Machine Head и Kreator. Освен това не е никаква изненада, че можеше да видите CALIBAN на безброй европейски фестивали като With Full Force Festival (Германия), Graspop Metal Meeting (Белгия), Summerbreeze (Германия), Rock am Ring/Rock im Park (Германия), Wacken Open Air (Германия) както и престижните Nova Rock (Австрия) и Download Festival (Великобритания). На избрани концерти подгряваха Machine Head и своите приятели Killswitch Engage.

Докато по-голяма част от метъл сцената се стреми към по-мелодичен и като цяло по-достъпен саунд, с новия си албум и най-тежкия си дар досега – “Gravity” CALIBAN се хвърлят в бездната на мрака.

За пореден път албумът е продуциран от Бени Рихтер и китариста Марк Гьорц, а съпродуцент е Марк Нойман. “Gravity” е записан в студиото на Гьорц “Nemesis Studio” от самия китарист, който смеси албума заедно с Клаус Шойерман. Подходът не се различава много от предишните два албума, “I Am Nemesis” и “Ghost Empire”, с малки, но значителни изключения: първото и най-важно – фронтменът Андреас Дьорнер прибави повече мелодични викове. Второ, CALIBAN обърнаха голямо внимание на китарния звук, който се получи по-агресивен, отколкото беше в предишните им албуми. За цялостния саунд Гьорц комбинира остротата и решителността на “I Am Nemesis” с ударната мощ на “Ghost Empire”, което накара мелодиите в албума да изпъкнат още повече. Макар част от албума да третира темите за тъмната страна и срещата със собствените демони, смъртта и зависимостта, повечето текстове са пробуждащ вик да намерим вътрешната си сила и да се борим за ново начало.