Смъртта на Bernie беше потвърдена от семейството му в публикация в социалните мрежи по-рано днес (петък, 25 август).

Те написаха: „От името на семейството му, с дълбока тъга съобщаваме за смъртта на Бърни Марсдън. Бърни почина мирно в четвъртък вечерта със съпругата си Фран и дъщерите си Шарлот и Оливия до него.

„Bernie никога не е губил страстта си към музиката, писането и записването на нови песни до края.“

Вокалистът на Whitesnake David Coverdale сподели почит към своя бивш колега от групата в социалните мрежи.

Току-що се събудих с ужасната новина, че старият ми приятел и бивш Snake Bernie Mardsen почина“, написа той. „Моите искрени мисли и молитви към любимото му семейство, приятели и фенове. Наистина забавен, надарен човек, когото за мен беше чест да познавам и да споделя сцена с него.“

Mardsen беше един от най-известните рок и блус китаристи в Обединеното кралство, известен с времето си в професионални групи от 1972 г. насам и член-основател на една от най-големите рок групи на всички времена, могъщите Whitesnake.

Но това не е всичко в биографията на този забележителен човек, от първата му група UFO до стъпването на сцената на Националния театър в Лондон, на сцената с Ringo Starr в Монако, свиренето на Beacon Theatre в Ню Йорк с The Allman Brothers Band, писане и свирене с Joe Bonamassa и Motörhead.

Дългогодишните му приятелства с толкова много топ имена в китарния бизнес, Billy Gibbons, Steve Lukather, Warren Haynes, както и повторното присъединяване към новия състав на Whitesnake от последните години и солова кариера го задържаха както на пътя, така и в студиото. Той започва да се интересува от китари като тийнейджър, гледайки The Beatles, очарованието му продължава до последните му дни.

Bernie притежаваше и една от най-уникалните и обширни частни колекции от китари в света.