Biffy Clyro наложиха моментално въздействие с “Instant History“. Смесвайки експлозивна атака с апокалиптични синтезатори и избухващ бийт, премиерата на трака се състоя като Annie Mac’s Hottest Record in the World и бе добавен директно в Radio 1’s B-list, както и в the A-list в Absolute, Radio X и Virgin.

Сега Biffy Clyro могат да съобщят, че нетърпеливо очаквания им нов албум “A Celebration of Endings” ще излезе на 15 май. Той следва предишните 2 студийни албума на бандата, “Ellipsis” (2016) и “Opposites” (2013), и двата от които стигнаха до №1 в Официалната класация за албуми.

Подходът към бандата за създаването на най-доброто е простичък. Дръж нещата свежи и си отваряй широко очите за това, се прави. Изненадвай другите и себе си. Предизвиквай границите си. Първият стъпка към това да приемеш новото, е да се обърнеш към  стар приятел“, казва Rich Costey, продуцент на “Ellipsis“.

Това е много прогресивен албум от персонална и обществена перспектива“, обяснява фронтменът Simon Neil. “Заглавието е относно откриването на радост в променянето на нещата, вместо тъга. Промяната означава прогресия и еволюция. Можеш да задържиш всичко, което си обичал преди, но нека се освободим от лошите неща. Всичко се свежда до това да си върнеш контрола”.

Тази идея се проявява по различни начини. На лична основа може да бъде връзка, достигнала точката, при която е в интерес  и на двете страни да приключи. И в по-широк мащаб е за отстояването на това, в което вярваш.

Някои песни са много директни. “Tiny Indoor Fireworks” е най-добрия рок химн, който някога са писали, някак си енергичен, мелодичен и пъргав, докато в същото време се усеща толкова естествен, сякаш е правен за минути. “Space”  е естествения наследник напо-леките от въздуха “Many of Horror” и “Rearrange” – искрено съобщение за помирение с този, който обичаш, и най-нежния и уязвим момент от каталога на Biffy.

Как може да се завърши албум от такова езотерично разнообразие? Biffy се хвърлят с главата напред в “Cop Syrup“. Ураган от The Vertigo of Bliss’, отклонение в Sub Pop гръндж стил и маниакални крясъци, които не биха звучали добре в литургичен запис. Но ето че нещата отново се обръщат, първо в еферична оркестрация и накрая във финален изблик на насилие. Това е край, който трябва да се отпразнува.

За да съвпадне с анонса за албума, Biffy Clyro споделиха и новия трак “End Of“, чиято премиера направи Zane Lowe в Beats 1. Агресията е Biffy от едно време, но появило се от никъде пиано си проправя път и оживеност от вилнеещи китари се напасва със сегашния им, непредсказуем стил.

A Celebration of Endings” е наличен за предварителна поръчка от https://biffyclyro.co/acelebrationofendings. Ще бъде издаден на плоча, цветна плоча (ексклузивна в инди магазините), грамофонни записи с изображение (picture disc), CD, касета и в дигитален формат. Специално vinyl book издание също ще бъде  налично  на https://store.biffyclyro.com/. “End Of” ще бъдепредоставен за незабавно теглене за феновете, които запазят предварително албума.

Феновете, които запазят предварително албума от официалния магазин на Biffy Clyro  също ще получат и достъп до билети за турнето в Обединеното Кралство, за което скоро ще се появи и повече информация.

Потвърдено е, че Biffy Clyro ще свирят на Radio 1’s Big Weekend в Дънди през май.

Първото видео от албума бе “Instant History“:

Biffy Clyro: “A Celebration Of Endings“:

01. North Of No South
02. The Champ
03. Weird Leisure
04. Tiny Indoor Fireworks
05. Worst Type Of Best Possible
06. Space
07. End Of
08. Instant History
09. The Pink Limit
10. Opaque
11. Cop Syrup