В началото на декември президентът на Live Nation заяви, че неговото очакване е, че те ще се върнат с “големи шоута на открито” до лятото. Сега има съмнения относно тези амбициозни планове, особено в Европа, където един голям фестивал вече беше отменен, а един от най-големите летни метъл фестивали, Hellfest, също има опасност да бъде отменен.

Вчера организаторите на британския фестивал Glastonbury, събитие с 200 000 посетители, обявиха, че отменят изданието през 2021 г. Те дори не се опитваха да го преместят през есента. „Въпреки усилията ни да придвижим Небето и Земята, стана ясно, че просто няма да успеем да осъществим фестивала“, казаха организаторите. Това определено е негативен сигнал към феновете и фестивалния свят, като мнозина виждат това като лош знак за надеждите си да продължат през тази година.

“Ню Йорк Таймс” публикува доклад с цитат от Оливие Гарние, говорител на Hellfest, най-големия летен метъл фестивал във Франция “Изпратен е много лош сигнал.” Фестивалът наскоро изпрати писмо до министъра на културата на Франция Роселин Бачело, в което пита дали фестивалът все още може да се проведе и казва, че фестивалът ще тества присъстващите при пристигането. Министърът на културата заяви, че тестването не е достатъчно, за да позволи фестивалът да се проведе, цитиран да казва „Това е фантазия!“, пред френска парламентарна комисия. Не изглежда, че френското правителство дава достатъчно приоритет на решаването на този проблем.

В разговор с France Inter, основателят на Hellfest Бен Барбо казва “Малко съм песимист по отношение на ситуацията, особено на рок фестивал ще бъде трудно да се налагат ограничения. Той продължи: “На открито, в средата на лятото, след кампанията за ваксинация, защо не и с PCR тест? Просто ми се иска да можем да го обсъдим с правителството.”

Един от организаторите на датския фестивал Roskilde изглеждаше по-оптимистичен, като каза, че е много по-лесно за персонала му да изгради своите сцени, а по отношение на фестивала беше „предпазливо оптимистичен“.

“Въпросът е в определянието на точния размер на застраховката”, казва Марк Гайгер – съосновател на Lollapalooza и бивш глобален ръководител на William Morris Entertainment, една от най-големите световни агенции за таланти, който заяви миналата година в The Bob Lefsetz Podcast, че има “вероятно 20” препятствия за преодоляване преди връщането на живата музика национално ниво. Освен очевидно вируса и неговото разпространение, той посочва, че огромно препятствие ще бъдат застраховката и лихвите. „С [Covid] има безкрайна отговорност“, добавяйки, че това ще добави невероятен риск за организаторите да правят концерти и дори да намерят желаещ застраховател. Понастоящем нито една застрахователна компания не предлага застраховка Covid. Гейгер отбелязва, че някои от по-големите промоутъри вероятно могат да се самозастраховат, но за независимите промоутъри те ще трябва да чакат по-дълго. “Той прогнозира, че шоутата ще се завърнат до 2022 г.

Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи заяви в интервю по-рано този месец, че вярва, че ваксините в САЩ могат да осигурят достатъчно стаден имунитет, за да могат музикалните събития на живо да бъдат възобновени тази есен. „Ако всичко върви както трябва, това ще се случи по някое време през есента на 2021 г.“, каза Фаучи, „така че докато стигнем до началото и средата на есента, хората могат да се чувстват в безопасност, изпълнявайки на сцената, както и хората в публиката”.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че иска да започне тестването на по-мащабни събития в града още през февруари 2020 г. с надеждата, че бързите тестове ще са достатъчно достъпни, за да се проведат събития на открито през лятото.

Едно е сигурно и това е, че нищо не е сигурно по отношение на плановете за мащабни събития на открито.