Pearl Jam и Legacy Recordings, каталожното подразделение на Sony Music Entertainment, празнуват 25-ата годишнина от монументалната пета студийна колекция на бандата, “Yield“, с различни събития, които започват с нов spatial audio mix на албума, достъпен днес .

Пространственото аудио издание (spatial audio mix) на “Yield” е продуцирано и миксирано от Josh Evans и Nick Rives, които преди това са сътрудничили на всички предишни пространствени аудио издания на Pearl Jam. Evans, който започна да работи с групата като помощник инженер и техник по време на създаването на едноименния Pearl Jam (известен още като албума „Avocado“) през 2006 г., продуцира „Gigaton“ от 2020 г., първия нов студиен албум на Pearl Jam от седем години.

Vinyl Me, Please (VMP) и Ten Club на Pearl Jam ще издадат луксозното 25-годишнино винилово преиздание на “Yield“, албум шедьовър, който даде допълнителна реализация на това, което Камерън Кроу нарече “обратната страна на класическата рок история”. Юбилейното издание на “Yield” е излиза на 2 плочи за първи път върху 180g полупрозрачен червено-черен hi-melt винил.

Луксозното юбилейно 12-инчово винилово издание на “Yield” ще бъде първото издание на завода за пресоване на VMP с площ от 14 000 квадратни фута в Денвър, Колорадо. Заводът се строи, за да произвежда записи с най-добро качество, правени някога под ръководството на легендарния звукозаписен производител Gary Salstrom, (преди в Quality Record Pressing, QRP). VMP — глобалният винилов клуб и онлайн магазин за грамофонни плочи — празнува своята 10-та годишнина през 2023 г. Това ексклузивно партньорство с Ten Club на Pearl Jam и откриването на техния нов завод за пресоване са крайъгълни събития в годишното отбелязване на 10-ата годишнина на VMP.

Откакто като тийнейджър купих първите си два CD-та на Pearl Jam — „Ten“ и „No Code“ – в местната книжарница Hastings в Ларами, Уайоминг, бях безкрайно влюбен в това, което смятам за най-великата рок група в живота си. Да мога да изиграя дори малка роля в почитането на тяхното наследство чрез преиздаването на петия им албум Yield е абсолютен връх в моята кариера. Надявам се, че нашето внимание към детайла и страстта към групата ще се пренесат в продукта и ще зарадват супер феновете и както новодошлите“, казва Cameron Schaefer, главен изпълнителен директор на VMP.

Първоначално издаден от Epic Records на 3 февруари 1998 г., “Yield” показа Pearl Jam в сътрудничество с продуцента Brendan O’Brien, за да достигне нови върхове в звука и визията. Групата се приспособяваше към натиска и изненадите на световната суперзвезди, откакто навлезе в мейнстрийма с дебюта си от 1991 г., “Ten“. С “Yield“, Pearl Jam работиха отново на пълни обороти, свързвайки се отново с химията, другарството и отдадеността към рока и неговите фенове, които ги направиха толкова велики.

Като част от продължаващото честване на Pearl Jam от ерата на “Yield“, видеозаписите, заснети едновременно с албума, вече са достъпни онлайн във висока разделителна способност. Те включват “Given To Fly” и “Do The Evolution“, два репетиционни клипа от “Single Video Theory”, музикален документален филм, режисиран от Mark Pellington, описващ създаването на “Yield”. Заснет на 16-милиметров филм в продължение на три дни в центъра на Сиатъл през ноември 1997 г., “Single Video Theory” беше издаден на VHS и DVD през 1998 г. Пълнометражният “Single Video Theory” ще бъде достъпен в преработена high-definition версия.

Pearl Jam – Yield 2LP 12″ vinyl

Side A
1. Brain of J.
2. Faithfull
3. No Way

Side B
4. Given to Fly
5. Wishlist
6. Pilate

Side C
7. Do the Evolution
8. Red Bar
9. MFC
10. Low Light

Side D
11. In Hiding
12. Push Me, Pull Me
13. All Those Yesterdays

В чест на 25-ата годишнина на “Yield”, “Give Way“, дълго търсеният свещен граал от рядкости на Pearl Jam, ще бъде издаден за първи път на винил и за първи път официално на CD в Record Store Ден 2023 (събота, 22 април). Записан по време на шоуто на Pearl Jam в Мелбърн Парк (един от последните концерти на PJ с участието на барабаниста Jack Irons) на 5 март 1998 г. (по време на австралийското турне в подкрепа на “Yield“), “Give Way” първоначално беше планиран за издаване като промоционален компактдиск включен при покупката на “Single Video Theory” през 1998 г.; Докато този промоционален компактдиск никога не видя бял свят, през годините се появиха изключително ограничен брой колекционерски копия. Албумът със седемнадесет песни – включително версии на живо на „Given To Fly“, „Faithfull“ и „Do The Evolution“ – най-накрая е достъпен като официален CD и 2LP фолд на черен винил. Заглавието „Give Way“ е намигване към австралийския аналог на знака “Yield” на Съединените щати.

Pearl Jam – Give Way

1. Release
2. Brain of J.
3. Animal
4. Faithfull
5. In My Tree
6. I Got ID
7. Corduroy
8. Even Flow
9. Spin the Black Circle
10. Given to Fly
11. Hail, Hail
12. MFC
13. State of Love and Trust
14. Do the Evolution
15. Alive
16. Black
17. Immortality