Смъртта на Rourke беше обявена днес (19 май) от бившия му колега Johnny Marr в социалните мрежи. Според изявлението на Marr, Rourke е починал след „продължително боледуване от рак на панкреаса“.

Marr отдаде почит на бившия си колега от групата, като написа: „Andy ще бъде запомнен като добра и красива душа от онези, които го познаваха, и като изключително надарен музикант от музикалните фенове.“

Rourke е най-известен като основен басист на The Smiths между 1982 и 1986 г. и отново от 1986 до 1987 г. Rourke участва във всичките четири студийни албума на The Smiths: „The Smiths“ от 1984 г., „Meat Is Murder“ от 1985 г., 1986 г. „The Queen Is Dead“ и „Strangeways, Here We Come“ от 1987 г.

Извън The Smiths, Rourke формира и свири със супергрупата Freebass заедно с Peter Hook от New Order и Mani от Stone Roses. Той също записва с The Pretenders за техния запис от 1994 г. „Last of the Independents“, Killing Joke и Moondog One с бившия китарист на Oasis Bonehead.

Rourke се запознава с Marr на 11-годишна възраст, докато двамата свирят заедно в музикалната стая в тяхното училище. Четири години по-късно, след като напуска училище, Rourke създава The Smiths в Манчестър с Marr, Morrissey и барабаниста Mike Joyce през 1982 г.

След новината за смъртта на Rourke, няколко музиканти и членове на индустрията се обърнаха към социалните медии, за да отдадат почит на покойния басист.

Продуцентът на The Smiths Stephen Street написа: „Толкова съм натъжен да чуя тази новина! Анди беше страхотен музикант и прекрасен човек. Все още не съм успял да прочета други подробности, но изпращам най-дълбоките си съболезнования и мисли на неговите приятели и семейство. ПОЧИВАЙ В МИР“.

https://twitter.com/tommychap01/status/1659457376691408897