Keith Levene, член на The Clash в ранните години на групата и китарист на Public Image Ltd, почина на 65-годишна възраст.

Авторът Adam Hammond сподели новината за кончината на Levene в събота, като написа: “С огромна скръб съобщавам, че близкият ми приятел и легендарен китарист на Public Image Limited Keith Levene почина в петък, 11 ноември.”

След като работи като роуди за Yes в тийнейджърските си години, Levene търси собствената си реализация в музиката като стартира банда с близкия си приятел Mick Jones. Заедно с вокалиста Joe Strummer, басиста Paul Simonon и барабаниста Terry Chimes те сформират The Clash през лятото на 1976 г.

Кариерата на Levene с The Clash е краткосрочна, тъй като той е уволнен от бандата през септември 1976 г. Преди да напусне обаче, той помага при написването на няколко ранни парчета, включително “What’s My Name”.

През 1978 г. Levene се обединява с вокалиста на Sex Pistols John Lydon, басиста Jah Wobble и барабаниста Jim Walker, създавайки Public Image Ltd.

“Няма съмнение, че Keith беше един от най-иновативните, дръзки и влиятелни китаристи на всички времена. Keith се стремеше да създаде нова парадигма в музиката и заедно с John Lydon и Jah Wobble успя да направи точно това. Неговата китара в деветте минути на Theme, първата песен от дебютния албум на PiL дефинира как трябва да звучи алтернативната музика”, написа още Hammond.

Между 1978 и 1983 г. Levene издава три добре приети албума с Public Image Ltd: “First Issue” (1978), “Metal Box” (1979) и “The Flowers of Romance” (1983). След излизането на последния обаче, той напуска PiL заради творчески различия с Lydon. Levene по-късно записва свои версии на песните, които влизат в четвъртия албум на PiL, и ги издава със заглавието “Commercial Zone”.

В по-късните си години Levene си сътрудничи с Red Hot Chili Peppers (продуцирайки ранна версия на “The Uplift Mofo Party Plan”) и Pigface (допринасяйки с китара за албума “Easy Listening…”). Той издава и няколко соло албума.