Китаристът на Dr Feelgood Wilko Johnson е починал в дома си в понеделник (21 ноември) след битка с рак на панкреаса. Новината бе потвърдена с пост в официалните му акаунти в социалните медии.

“Това е новината, която никога не искахме да пишем, но го правим със свито сърце от името на семейството на Wilko и на бандата: Wilko Johnson почина в дома си в понеделник вечерта, 21 ноември 2022. Благодарим за уважението към семейството на Wilko в този толкова тъжен момент, както и за огромната подкрепа през невероятния живот на Wilko. Почивай в мир, Wilko Johnson”, гласи официалното съобщение.

Музикантът беше диагностициран през 2013 г. и разкри чрез изявление от мениджъра си по онова време, че не желае да се лекува или да се подложи на химиотерапия. През 2014 г. той претърпя операция и обяви, че се е отървал от рака, но по-късно съобщи, че му е било съобщено, че му остават 10 месеца живот.

Johnson, известен с отличителния му стил на свирене на китара, е част от Dr Feelgood в средата на 1970-те, и участва в записите на албуми като “Down By The Jetty”, “Malpractice”, “Stupidity” и “Sneakin’ Suspicion”. Той напуска през 1977 г. и през 1980 г. за кратко се присъединява към The Blockheads на Ian Dury, след което записва няколко албума с The Wilko Johnson Band.

Последният му запис с The Wilko Johnson Band е “Blow Your Mind” от 2018 г. Той свиреше на концерти до самия си край, като за последно се появи на сцената на O2 Shepherd’s Bush Empire в Лондон през октомври.