На 56-годишна възраст почина Steve Mackey, дългогодишен басист на Pulp. Според изявление на групата Mackey е починал в четвъртък сутринта. Причина за смъртта не бе обявена.

В отделно изявление съпругата му Katie Grand каза: “След три месеца в болница, борейки се с всички сили, сме шокирани и съкрушени да се сбогуваме с прекрасния ми съпруг Steve Mackey. Steve почина днес, загуба, която разби моето сърце и тези на сина му Marley, на родителите му Kath и Paul, на сестра му Michelle и на много приятели. Steve беше най-талантливият човек, когото познавах, изключителен музикант, продуцент, фотограф и режисьор. Той бе обожаван от всеки, с когото имаше досег в множеството творчески дисциплини, които владееше. Бих искала сърдечно да благодаря на целия персонал, който се грижи неуморно за Steve. Ще ни липсва неописуемо много.”

Mackey се присъединява към Pulp през 1989 г., малко преди групата да влезе в студиото за третия си албум “Separations”. Като фен на хаус музиката, Mackey е особено вещ в създаването на запомнящи се, танцувални ритми, които спомагат за изстрелването Pulp до върховете на бритпоп славата през 90-те години. Той свири във всички следващи албуми на групата, включително “His ‘n’ Hers” (1994), “Different Class” (1995), “This Is Hardcore” (1998) и “We Love Life” (2001).

След разпадането на групата през 2002 г., Mackey участва в първото реюниън турне на Pulp между 2011 и 2013 г. През октомври миналата година обаче той обяви, че няма да се присъедини към бандата за предстоящите им концерти през лятото на 2023 г.

Извън работата му в Pulp, Mackey е талантлив текстописец и продуцент, като си сътрудничи с изпълнители като M.I.A., Florence + The Machine, Palma Violets и Arcade Fire. Mackey участва и в измислената рок банда The Weird Sisters от поредицата за Хари Потър заедно с фронтмена на Pulp Jarvis Cocker и членовете на Radiohead Jonny Greenwood и Phil Selway.