Базираните в Дъблин пейгън-метъли Primordial ще издадат своя десети дългосвирещ албум, “How It Ends“, на 29 септември чрез Metal Blade Records.

Primordial нямат какво да доказват. След като просъществуваха тридесет и две години и сега се завръща с опустошителното си ново студийно предложение, ирландската банда даде да се разбере, че са първична сила, която последователно поставя всичко на карта. Продължението на възхваления от критиката “Exile Amongst The Ruins” от 2018 г., “How It Ends“, ги показва да доставят повече от тяхната основополагаща смесица от келтски блек метъл, с доза взиране в апокалипсиса.

Заглавието е въпрос – така ли завършва? Как се случва всичко: култура, език, история, общество – човечеството – кой знае?“, казва вокалистът A. A. Nemtheanga. „Независимо кой си или си бил, получаваш един шанс за всичко това и се пита дали това е краят на твоя град, държава, нация? Митове, традиции, взаимоотношения и предполагам задава въпроса кой реагира, кой се бунтува – как свършва това за тях?

Работейки заедно с Pól MacAmlaigh (бас), Ciáran MacUilliam (китара) и дългогодишния барабанист Simon O’Laoghaire, групата започна да пише сериозно през есента на 2022 г., след като се зае да работи прибързано и продуктивно. Primordial никога не планират запис предварително, оставяйки гo да се съберe естествено, въпреки че Nemtheanga знаеше, че иска нещо с по-голям, по-отворен звук и нещо по-агресивно, което е точно това, което постигнаха. „How It Ends е много ядосан, предизвикателен и бунтарски албум и докато работихме, всичко започна да придобива по-голяма форма. Може да е нотката, с която излизаме, но ще бъде нотка на съпротива, в музикално отношение. Мисля, че е и по-метъл! И по-епичен!

Нужно е само едно слушане, за да се докаже, че тези твърдения са верни, независимо дали става дума за надигащата се, груба, мрачна „Ploughs To Rust, Swords To Dust“, мрачната, отчаяна „Pilgrimage To The World’s End“ или протяжната „All Against All“. „Със сигурност звучи като Primordial, в това няма съмнение, ние имаме наш собствен стил и това е нова глава от същата книга. Ако сме направили нещо ново, то наистина е да работим с повече убеденост от всякога и да се доверяваме повече на нашите инстинкти.”

Черпейки лирично влияние както от модерни, така и от исторически идеи, Nemtheanga винаги дава на слушателя нещо, за което да се замисли. “How It Ends” не е изключение. „Ако например To The Nameless Dead (2007) беше за преместването на граници, изграждането на нации и онези, изпратени на война, които са дали живота си, за да ги формират, тогава това е албумът повече за съпротивата срещу тези империи, борците за свобода, престъпниците, хората, които имаха самоубийствени позиции за свободата на словото или независимостта – или за най-важната дума в английския език: свобода. Не е трудно да разберем защо албумът е вдъхновен от това, като се има предвид къде се намира в момента този свят“.

How It Ends” е записан в Hellfire Studios в покрайнините на Дъблин, продуциран от групата и проектиран от предишния сътрудник Chris Fielding.

“Pilgrimage To The World’s End” е втори сингъл от албума, вижте текстовото видео тук:

Primordial – “How It Ends“:

1. How It Ends
2. Ploughs To Rust, Swords To Dust
3. We Shall Not Serve
4. Traidisiúnta
5. Pilgrimage To The World’s End
6. Nothing New Under The Sun
7. Call To Cernunnos
8. All Against All
9. Death Holy Death
10. Victory Has 1000 Fathers, Defeat Is An Orphan

Primordial са:

A.A. Nemtheanga – вокал
Ciarán MacUilliam – китара
Michael O’Floinn – китара
Pól MacAmlaigh – бас
Simon O’Laoghaire – ударни