Primus издадоха ново EP с три песни, озаглавено “Conspiranoid” на 22 април чрез ATO Records. То включва 11-минутния епос „Conspiranoia“, който ви представихме по-рано. Днес може да видите още едно видео, “Follow The Fool”.

Фронтменът на Primus Les Claypool казва за произхода на сингъла и придружаващите го B-страни: „Докато изграждаме нашето ново студио и подготвяме някои предстоящи турнета, решихме, че светът трябва да бъде подложен на някакъв нов материал на Primus. Не желаейки или дори имах време да запиша цял албум, идеята за “сингъл” беше подхвърлена. Исках да запиша опус – по същество дълга, криволичеща песен, напомняща за някои от композициите, които слушах в моята гладна за музика юношеска възраст. Казах на момчетата: „Нека запишем 20-минутна песен.“ Крайният резултат беше 11 минути и половина прогресивен звук, наречен „Conspiranoia“.

„Conspiranoia“ поникна от семе, което бях засадил в бележника си преди около година – няколко реда, коментиращи психическото състояние на съвременния свят“, обясни той. „Наблюдавах как недоверието и разделението нарастват между приятели, колеги, роднини и населението като цяло поради консумацията и усвояването на дезинформация, изкривена информация и плоски приказки, поддържани от всеки. Бях принуден да хвърля светлина върху нелепостта на много от тези гледни точки и липсата на рационална мисъл, която се прилагаше при тълкуването на много подобни същности и теории.

Тъй като сингълът „Conspiranoia“ е с такава дължина, разбрах, че за B-страна на винила ще ни трябват поне две мелодии, за да запълним реалността на действителния 12-инчов диск“, добави Лес. „Имах песента „Follow The Fool“ и я изпълнихме. [Китаристът] Larry Lalonde имаше рифа за песента, която се превърна в „Erin On The Side Of Caution“, за която предоставих текста. Тъй като и трите песни бяха създадени в странно време на разделение, объркване, гняв, фрустрация и социална сенилност, заглавието „Conspiranoid“ изглеждаше като подходящо заглавие за EP-то“.

Primus “Conspiranoid” EP:

01. Conspiranoia
02. Follow The Fool
03. Erin On The Side Of Caution