По-рано тази седмица новата супергрупа Prophets of Rage направи първия си концерт на живо и избра за целта емблематичния клуб Whisky a Go Go в Лос Анджелис.

720x405-PoR-ledeГрупата се състои от членове на Rage Against the Machine (Том Морело, Брад Уилк и Тим Комърфорд), Public Enemy (Чък Ди) и Cypress Hill (Би Риъл) и шоуто й си заслужаваше всяка секунда – но събитието ще се запомни и с нещо друго. Това беше още един концерт, за който стартъп компанията Yondr беше наета да блокира смартфоните на посетителите и да им попречи да снимат по време на цялото шоу.

Така дебютът на Prophets of Rage е повод отново да се заговори за Yondr,компанията с мото „Бъди тук сега”, поставяща телефона ви в специален калъф преди да влезете на концерт.

Калъфът автоматично се заключва щом се озовете в концертната зона, като така слага край на вдигнатите ръце с телефони, непрекъснато правещи клипове и снимки на свирещите музиканти.

Ако имате нужда да използвате телефона си докато трае шоуто, трябва да се придвижите до „свободната зона”, където шикозно изглеждащият калъф се отключва.

„Смятаме, че смартфоните са невероятни вещи, но не на всяко място”, казват от компанията Yondr. „В някои ситуации те отвличат вниманието и откъсват хората един от друг и от обкръжението им. Yondr има простичка цел: да покаже на хората колко силен може да бъде един момент, когато те не са съсредоточени да го документират или излъчват”.

За някои фенове подходът на Yondr е вбесяващо снизходителен, докато други изглежда одобряват този метод за отърваване от телефоните на концерти.

Сигурното е, че все повече големи музиканти изразяват неодобрение към хората от публиката, които ги снимат на концертите им. Миналата година, когато Mumford & Sons за пръв път изпълняваха на живо новия си албум Wilder Mind преди официалното му излизане, те използваха подобен метод – събираха телефоните в торбички и ги връщаха след концерта. В последните си години Принс насочваше охраната към снимащи го фенове, а Yeah Yeah Yeahs, Savages и Джак Уайт също са призовавали публиката си да престане да ги снима.

Преди дни и Адел реагира на жена от публиката, която я снимаше на концерта й във Верона. „Бихте ли спрели да ме снимате с тази камера? Защото наистина съм тук в реалността, може да се насладите в реалния живот, а не през камерата. Това не е DVD, това е истинско шоу”, каза певицата и добави, че иска публиката да се наслади на концерта, защото „има много хора отвън, които не успяха да влязат”.

prophets-of-rageНе е трудно да разберем позицията на изпълнителите.

Трябва да е досадно за тях да виждат море от смартфони срещу себе си. Но просто защото хората снимат, това не означава, че не се забавляват. Документирането на някой момент чрез невероятните технологични устройства, които имаме късмета да притежаваме, не означава, че сме се откъснали от реалността.
За мнозина е важно в отделни моменти да заснемат снимки и клипове, да ги сложат в своя Instagram и след време да имат конкретен материал, чрез който да си припомнят една страхотна вечер с любим изпълнител.

Само че ги има и онези, които просто не откъсват поглед от телефона си – именно те създават впечатлението, че да снимаш на концерт и наистина да му се насладиш са взаимоизключващи се неща.

Най-вече заради тях бъдещето на Yondr и подобните на него методи изглежда доста обещаващо. А концертите, на които телефоните са забранени, ще стават все повече.

Източник: webcafe.com с материали от NME и Rolling Stone