Deep Purple е група, която не се нуждае от представяне. С продължаваща вече пет десетилетия кариера, повлияла на стотици групи, Deep Purple са едни от най-големите рок легенди. И въпреки, че вече сме 2020 г. и мнозина твърдят, че тази музика вече се е изчерпала, ние не сме на това мнение. Е, умира ли рока? Не, не съвсем. Последното предложение на Deep Purple „Whoosh!“ е достатъчно доказателство, че рокът като музикален жанр продължава да бъде иновативен и най-вече забавен.

Ето откъси от всички песни:

Невероятно е да наблюдаваш как групата се придържа към някои от емблематичните им стилистични особености и уникален звук, докато все още носи свежи и запомнящи се моменти. Въоръжени с десетилетия изискан музикален опит и практика в индустрията, Deep Purple са готови да покажат как точно опитът избутва на преден план възможностите за звукови и музикални иновации.

Whoosh!“ е доста дълъг албум – цели 13 песни. Що се отнася до добрите преживявания, най-новото предложение на групата ви кара да се надявате, че кариерата им няма да приключи скоро. Така че този дълъг списък с песни е на точното място. Албумът започва с “Throw my Bones“. Парчето е гарнирано с интересни китарни рифове и пристрастяващи вокални хармонии, подкрепени от солидна ритъм секция. Фантастично начало със звездна хорова секция, песента качва летвата доста високо във всеки аспект. Това, което обичаме в тази група е, че музиката им създава красива аура и атмосфера, които се срещат толкова рядко.

Nothing At All“ е приказна песен, която идеално се съчетава с успокояваща обстановка. Тази песен показва чистия блясък на групата, за да може музиката им да звучи като терапевтичен разговор. “The Long Way Around” напомня на класическата им произведения, а „The Power Of The Moon“ ще ви се стори като гръм от ясно небе. Прогресивните елементи в нея ще впечатлят дори най-изисканите прог-сноби. Инструменталната секция е удивителна, контролът над инструментите, съспенса, изграден от китарите и клавишните, тътена от бас и барабани и красивото соло на клавишните са просто убийствени. Тази песен е вероятно един от най-добрите моменти на групата в тяхната музикална история!

Тръпката не спира дотук. „Remission Possible“ превзема мястото, което остава след „The Power Of The Moon“, глезейки ви с разточителен инструментален шедьовър. Изключително е да слушате тези две песни една след друга. Друга супер забавна песен е „And The Address“, която звучи като Cream на стероиди. Албумът завършва с „Dancing In My Sleep“. Излишно е да казвам, че тази песен е абсолютно див завършек на този изключително див албум.

Deep Purple правят невероятен албум, без много да се напрягат. Албумът е забавно и завладяващо пътешествие в рок музиката, като са включени впечатляващи моменти дори за прог-маниаците. Няма причина да не харесвате този албум! От композициите до аранжиментите до микса и продукцията – записът е изпипан докрай. Сам по себе си „Whoosh!“ е еталон на безупречно музикално и продуцентско качество, което очевидно е подкрепено от богатия опит на групата през десетилетията.

По същество този албум е вдъхновяващ. Няма значение какъв жанр музика е в центъра на вниманието ви, „Whoosh!“ е еталон за всичко, което прави един албум страхотен. Колкото и малко вероятно е да не сте запознати с дискографията на Deep Purple, този албум би бил чудесно въведение към музиката им. Изпълненията, от които увисват ченета, не могат да не окажат влияние върху бъдещите поколения музиканти. Тук няма да срещнете някакви фантастични каскади, които групата използва, за да компенсира някаква липса в записа. Те няма какво да прикриват или компенсират. Албумът е изпълнен със страст и усърдие – нещо, което превърна Deep Purple в легенда.

Като цяло, всеки, който обича музиката, няма причина да пропуска „Whoosh!“.

Whoosh!“ е продуциран от Bob Ezrin (Kiss, Pink Floyd, Alice Cooper), както бяха и последните два – “Infinite” (2017) и “Now What?!” (2013). Разпространява се като лимитирано издание на CD+DVD, 2LP+DVD, Limited Box Set и дигитално. Поръчки: тук.

Deep Purple – “Whoosh!

01. Throw My Bones
02. Drop The Weapon
03. We’re All The Same In The Dark
04. Nothing At All
05. No Need To Shout
06. Step By Step
07. What The What
08. The Long Way Round
09. The Power Of The Moon
10. Remission Possible
11. Man Alive
12. And The Address
13. Dancing In My Sleep

Групата (евентуално) ще промотира новата си творба с кратко турне във Великобритания през октомври, заедно с Blue Öyster Cult.