През 2018-та година се навършват 100 години от създаването на произведението. Легендата от Pink Floyd адаптира и озвучава музикално-театралната приказка-притча

Легендaрният Roger Waters е на път да сложи още една тухла на стената си от музикални постижения, след адаптацията и записите на произведението „Историята на войника“ от гениалния руски композитор Игор Стравински.

На26-ти октомври излиза албумът „Roger Water – Stravinsky’s The Soldier’s Tale” (Вирджиния Рекърдс/Sony Music) с нова адаптация на остроумната и съвременно звучаща приказка- притча, написана от композитора през 1918 година. В новото издание Роджър Уотърс записва освен ролята на Разказвача, така и на останалите герои в произведението – Войника и Дявола. Той реализира записите с ансамбъл от седем музиканта (асоциирани с Камерния музикалния фестивал в Бриджхемптън), с които почита творчеството на Стравински като го интерпретират за нова и млада аудитория.

Албумът е поредната крачка, която Roger Waters прави в света на високото изкуство. Музикантът споделя, че е изпитал огромна отговорност и вълнение, когато е трябвало да реши до каква степен може да въведе промени в новата адаптация на творбата ; до каква радикалност може да стигне той самият като творец и най-вече до колко съвременната музика е свързана с класическата и романтична традиция? „…Това е може би най-трудният въпрос, който прогресивните творци на нашето време трябва да си зададат“. – казва Roger Waters.

„Историята на войника“ е уникална симбиоза от музика и театър ; „Пиеса за четене, свирене и танцуване..“ – така самият Стравински определя жанра, в който се вмества произведението му.

Албумът „Stravinsky’s The Soldier’s Tale“ излиза на 26/10 Вирджиния Рекърдс/Sony Classical и е наличен за предварителни поръчки в musicmall.bg

През 2017г. Roger Waters издаде първия си албум с нова музика от 25 години насам, озаглавен „Is This the Life We Really Want?” (Вирджиния Рекърдс/Sony Music), който съще е наличен в musicmall.bg на CD & Vinyl.

„Историята на войника“ е музикално-театрално произведение, създадено за камерен оркестър от руския композитор Игор Стравински и швейцарския поет и романист Шарл-Фердинан Рамю. Творбата е написана за пътуващ театър, състоящ се от разказвач, двама актьори, танцьор и ансамбъл от седем музиканта. Сюжетът се основава на легендата за Фауст, но е свързан и със сборника с руски народни приказки на Александър Афанасиев. В „Историята на войника“ се разказва за войника, попаднал под влиянието на дявола и разменил цигулката си с него срещу обещанието да го направи богат.

Side APart I
1. The Soldiers March
2. The Soldier Is Tired
3. Airs By A Stream
4. As You Can Hear…
5. The Soldiers March (Reprise)
6. Eventually, Joseph Reaches His Home Village…

Side B
1. Pastorale
2. The Soldier, Disconsolate…
3. Pastorale, Reprise
4. The Soldier, Slowly Coming Back To Himself…
5. Airs By A Stream (Reprise): To Stretch Out On The Grass…
6. Hey Satan, You Bastard…
7. Airs By A Stream (2nd Reprise)
8. Nowt To Be Gained Here…

Side C
Part Ii
1. The Soldiers March (2nd Reprise): Down A Hot And Dusty Track…
2. He Doesn’t Even Know Himself…
3. The Soldiers March, (3nd Reprise): Will He Take The Road To Home…
4. He Doesn’t Have A Home Anymore…
5. The Royal March
6. So All Was Arranged…
7. Later That Night…
8. The Little Concert: Light Floods The Eastern Sky…

Side D
1. The Soldier, With A Confident Air…
2. Three Dances: Tango
3. Three Dances: Waltz
4. Three Dances: Ragtime
5. So First A Tango…
6. The Devil’s Dance
7. The Devil, Confused…
8. The Little Chorale
9. The Devil Recovers Some Of His Wits…
10. The Devil’s Song: All Right! You’ll Be Safe At Home…
11. Hm, A Fair Warning…
12. Grand Chorale (Part 1)
13. Spring, Summer, Autumn…
14. Grand Chorale (Part 2)
15. Steady Now…
16. Grand Chorale (Part 3)
17. Steady, Just Smell The Flowers…
18. Grand Chorale (Part 4)
19. Now I Have Everything…
20. Grand Chorale (Part 5)
21. The Princess, All Excited…
22. Grand Chorale (Part 6)
23. And So, Off They Go…
24. Triumphal March Of The Devil