Това не е заместител на оригинала, който очевидно е незаменим“, призна той във видео за неговата нова версия на „Us and Them“

Roger Waters пусна първия фрагмент от музика от предстоящата си преработка на великолепния албум на Pink Floyd „The Dark Side of the Moon“, който отбеляза 50-тата си годишнина си на 1 март.

Waters сподели 52-секунден клип в YouTube, в който се вижда, че слуша първия стих на преработената „Us and Them“ в студиото. Той придружи клипа с продължително изявление в описанието си, като призна: „Това не е заместител на оригинала, който очевидно е незаменим“.

Той продължи: „Но това е начин 79-годишният мъж да погледне назад през интервенционните петдесет години в очите на двадесет и деветгодишния и да каже, за да цитирам мой стих за баща ми: „We did our best, we kept his trust, our Dad would have been proud of us”. И също така е начин да почета запис, с който Nick, Rick, Dave и аз имаме пълно право да се гордеем“.

На друго място в изявлението, Waters казва, че преработката ще бъде добър шанс да „прилагате отново политическото и емоционално послание на целия албум“ и че записът е „сега в процес на завършване на финалния микс“.

В интервю наскоро Waters каза, че е решил тайно да презапише класическия албум, „защото не достатъчно хора разбраха за какво става въпрос, какво казах тогава“

Roger Waters разкри, че е презаписвал „The Dark Side of the Moon“, албумът от 1973 г., издаден за първи път, докато той е бил член на Pink Floyd.

Waters говори за презаписа в профил от The Telegraph, публикуван на 8 февруари. Според вестника соловата версия на Waters на „The Dark Side of the Moon“ е била „тайно“ в процес на работа от месеци, без участието или знанието на членовете на Pink Floyd David Gilmour и Nick Mason. Твърди се, че Waters е презаписал целия списък от 10 песни „от нулата“.

Освен Waters, единствените сътрудници на соловата версия са според съобщенията дългогодишният сътрудник на Waters и негов приятел Gus Seyffert, както и „баптистки свещеник“, който свири на Хамънд орган. Говори се, че приятелката на Seyffert, певицата Bedouine, също участва в презаписа. Когато го попитаха защо е избрал да преразгледа „The Dark Side of the Moon“, Waters каза: „Защото не достатъчно хора разбраха за какво става въпрос, какво казах тогава.“

The Telegraph съобщи, че Waters „планира пищно издание на винил“ на презаписа, което се казва, че „се оказва малко трудно“, като се има предвид, че Waters напуска Pink Floyd през 1985 г. и спорните отношения с групата оттогава. Въпреки че първоначално е планиран за издаване през март, представители потвърдиха, че албумът е бил отложен за май, тъй като Waters продължава да „бърника по записите“.

Съпътстващият стартов концерт също беше отложен за май. Въпреки закъсненията, които включват и промяна на мястото за концерта, според журналиста на Telegraph Tristram Fane Saunders, представители „ме уверяват, че изданието определено ще се случи“. Презаписът на Waters ще последва неговото подобно издание миналия ноември, когато той сподели „версия от 2022 г.“ на песента от „The Wall“ на Pink Floyd „Comfortably Numb“.

Saunders, за когото се твърди, че е един от „шепата“ хора, които са слушали соловата версия изцяло, описа презаписа като „много добър“ в „някои части“. Saunders похвали вокалите на Waters, като каза, че новата версия на „Time“ „звучи страхотно с неговия тембър на стар човек“. Той също така описва версията на Waters на песента от албума „Breathe“ като „чудесно преосмислен… бавен, акустичен груув“, като същевременно сравнява „Money“ с „парче на Johnny Cash “, която е „оцветена в кънтри“.

Твърди се, че Waters е свирил на инструмент само в една песен, „страхотно бас соло“ в „Us and Them““. Съобщава се, че в презаписа Waters е добавил свой собствен глас към инструменталите на оригиналния албум, включително „поема в проза върху „On The Run““.

Предотвратявайки негативната реакция на бившите си колеги от групата, които наричаше „Faux Floyd“, Waters каза пред Telegraph: „Написах „The Dark Side of the Moon“. Нека се отървем от всички тези [глупости]! Разбира се, бяхме група, бяхме четирима, всички допринесохме, но това е мой проект и аз го написах. Така че… дрън!”

На друго място в профила Waters описва подробни планове за предстоящ албум, озаглавен „The Bar“, който е описан като „символ за всяко място, което приветства открит дебат“. Waters отдавна е откровен за своите убеждения – включително скорошна поредица от изявления относно украинско-руската война, която завърши с поканата на Русия Waters да говори пред Съвета за сигурност на ООН вчера.

По време на изявата си в ООН Waters повтори дългогодишната си позиция, че конфликтът в Украйна е бил провокиран, като каза, че „осъжда провокаторите по най-категоричния възможен начин“. Waters завърши обръщението си с призив „за незабавно прекратяване на огъня в Украйна – без ако, без но. Нито един повече украински или руски живот не трябва да бъде погубен, нито един – всички те са ценни в нашите очи“.

Преди това Waters даде интервю за германския вестник Berliner Zeitung (преведена версия на което се появява на уебсайта на Waters), в което той говори за ролята на Съединените щати и президента Джо Байдън в конфликта в Украйна, като каза, че Америка е „основен агресор” и че войната е „предизвикана извън всякаква граница”. Waters също разкритикува благотворителния сингъл на Pink Floyd за Украйна от 2022 г. „Hey Hey Rise Up“, като каза, че „насърчава продължаването на войната“.

Междувременно, Pink Floyd обявиха юбилейно преиздание на „The Dark Side Of The Moon“, което включва запис на живо от концерта на групата през 1974 г. на Wembley Stadium и трябва да излезе на 24 март.