Седемте неиздавани песни, които Chris Cornell записа в месеците преди смъртта си, най-накрая ще видят бял свят.

Песните, записани в домашното студио на покойния фронтмен във Флорида през 2017 г., бяха в центъра на съдебна битка между Soundgarden и вдовицата на Cornell, Vicky Cornell. Новината беше потвърдена в изявление, публикувано в профилите на Cornell в социалните мрежи.

Soundgarden и Vicky Cornell, от името на наследниците на Chris Cornell, са щастливи да съобщят, че са постигнали приятелско извънсъдебно решение“, гласи изявлението. „Помирението бележи ново партньорство между двете страни, което ще позволи на феновете на Soundgarden по целия свят да чуят последните песни, върху които са работили групата и Chris.

Двете страни са обединени и се обединяват, за да стимулират, почитат и надграждат невероятното наследство на Soundgarden, както и незаличимата следа на Chris в музикалната история – като един от най-великите автори на песни и вокалисти на всички времена.“

Съдебната битка беше съсредоточена около статута на седемте песни, като Vicky Cornell твърдеше, че те не са изрично написани за Soundgarden, а групата отвърна, че голяма част от материала произтича от групово писане и записване на сесии още през 2015 г.

С вече постигнатото споразумение, седемте песни – “Cancer” и “Stone Age Mind” (написани от Cornell); “Road Less Traveled“, “Orphans” и “At Ophians Door” (написани с барабаниста Matt Cameron); “Ahead Of The Dog” (с китариста Kim Thayil); и “Merrmas” (с басиста Ben Shepherd) – вече могат да бъдат издадени.

Миналия юли Vicky Cornell разкри, че покойният й съпруг е планирал да запише нещо малко по-различно преди смъртта си.

Той беше голям фен на Adele“, каза тя пред SiriusXM. „И искам да кажа, той просто й се възхищаваше и смяташе, че тя е една от тези, искам да кажа – мисля, че всички можем да се съгласим – една от най-великите. И той беше напълно възхитен от нейното изпълнение на Tiny Desk, от цялото нещо. И следващото нещо, което трябваше да влезе в студиото, беше да направи кавър на “Tiny Desk”. Това е, което планираше да направи след това.“