Щурците са феномен не само в нашата рок история, едва ли са много групите в световен мащаб, които могат да се похвалят с 50 годишна творческа история. И за мен бе особено сантиментално преживяване, тъй като съм присъствал на множество техни концерти – започвайки от детска възраст и “20 години Щурците”, та чак до сега.

Но да започна отначало – докато пред залата се извива опашка за да може охраната да провери всички влизащи, аз се разхождам зад кулисите и забелязвам цяло съзвездие музиканти – Стенли и Косьо Марков от Тангра, Насо от БТР, Митко Кърнев от D2,  Фондацията и вече знам какво ни очаква – ще бъде един истински рок празник! Първите три групи са БТР, D2 и Тангра – изпяват по една своя песен и един кавър на Щурците, а Фондацията правят половинчасов сет с познати и обичани песни.

След учудващо кратка пауза се появяват и те – легендите на родната музика, може би най-обичаната българска група за всички времена. Кирчо Маричков, Валди Тотев и Жоро Марков са подкрепени от двама разкошни китаристи – Иван Лечев и Славчо Николов. Да, Пеци липсва на всички ни, но сме безсилни пред Онази с косата…

Няма смисъл да преразказвам концерта, искам само да отбележа няколко изключителни момента – когато групата остави Пеци сам на екраните и той направи едно от онези сола, които взривяваха публиката преди години. Споменът за него е жив, публиката дълго скандираше “Пеци, Пеци”… Събирането на старите членове на една сцена си е вече традиция – заедно с Петър Георгиев, Константин Атанасов, Веселин Кисьов, Петър Цанков ни пренасят в 67-68-ма, първите малки плочи и началото на легендата. А когато публиката изпява цялата “Вдигни очи”, Валди просълзен се покланя и казва “Това е най-доброто изпълнение на тази песен!”. Още няколко образа, запечатали се в съзнанието ми: озарената от хиляди светлини зала по време на “Клетва”; сборната формация, изпълнила “Вкусът на времето”; Пеци, който застана пак до колегите си и сякаш присъстваше наистина в този момент в залата… Имаме обещанието на организаторите този концерт да се повтори на 14-ти август във Варна и да бъде издаден на DVD.

И дано музикантите да имат здраве и дълголетие за още такива събирания, определено песните им още вълнуват публиката и не са загубили своята актуалност. Това отчасти се дължи на факта, че страната ни не се е променила толкова, колкото искахме…

Щурците

Фондацията

Тангра

D2

Б.Т.Р.

Сетлист:

Б.Т.Р.

1. ХХ век

2. Моята сила

Д2

1. Ти и аз

2. 100 години

Тангра

1. Среща

2. Оловният войник

Фондацията

1. Пак ще се прегърнем

2. Да погледна в теб

3. Дива роза

4. Вълшебен цвят

5. Блажени години

6. Две следи

Щурците

1. Конникът

2. Мускетарски марш

3. Свaтбен ден

4. Надежда от Надежда

5. Футуролог

6. Ален Дeлoн

7. Звезден час

8. Имаш ли приятел

9. Помниш ли

10. Безкраeн вятър

11. На прага на сърцето

12. От ден на ден

13. Един музикант

14. Веселина / Песен без думи /Стар албум

15. Песен за щурците

16. Вдигни очи

17. Навечерие

18. Еньовден

19. Стълбата

20. Не умирай

21. Хaмлет

22. Рок в минало време

23. Вкусът на времето

24. Клетва

Бис:

25. Среща

26. Бяла тишинa