Sigur Rós представиха “Blóðberg,” първата нова, оригинална песен на исландската група от близо десетилетие. Това също така бележи първия запис на групата след завръщането на мултиинструменталиста Kjartan Sveinsson през 2022 г.

Чувствам се нихилист по отношение на бъдещето“, споделя режисьорът Johan Renck. „Ние сме безсилни срещу собствените си глупости. Някои аспекти от това се сляха с впечатленията ми от темите на „Blóðberg“. Музиката се превърна в партитура на собствените ми нещастни мисли, придавайки им красота, както само музиката може.

Междувременно басистът Georg Hólm разсъждава върху повторното присъединяване на Sveinsson към групата и влиянието му върху развитието на предстоящия им първи албум от 10 години, казвайки: „Имахме нужда от ритник в задника и някой да каже: „Точно сега ще започнете работа – ето някои идеи.” По-късно той определя събирането като „дефибрилатор”, който „върна живота в групата. Имахме нужда от фокус, детайлност и работна етика. Той е стар член, но беше като чист въздух.

“Blóðberg” пристига точно преди турнето на Sigur Rós Summer 2023, което стартира в Лондон на 16 юни и продължава в Европа и Северна Америка до август. Всички концерти ще включват оркестров съпровод, съобразен с най-новото издание на групата, “Odin’s Raven Magic” от 2020 г.