Sigur Rós издадоха първия си студиен албум от 10 години насам. “Átta” е достъпен дигитално от 16.06, а физическите копия ще бъдат налични на 1 септември.

Новината идва след като по-рано тази седмица групата се завърна с парчето “Blóðberg”. Албумът, който включва 10 песни, е първият дългосвирещ запис на Sigur Rós след “Kveikur” от 2013 г. “Átta” е и първият албум на групата след завръщането на мултиинструменталиста Kjartan Sveinsson, който отново се присъедини към фронтмена Jónsi и басиста Georg Holm, след като напусна през 2012 г.

“Записът звучи като албум на Sigur Rós, но е много по-интровертен от преди. Много е просторен заради звученето на струнните инструменти, но е обърнат много повече навътре, отколкото навън”, каза Sveinsson.

Албумът е с участието на London Contemporary Orchestra с диригент Robert Ames и е записан в студиото на триото Sundlaugin в Исландия, в известното Abbey Road в Лондон и в няколко студиа в САЩ.

Излизането на албума съвпада със старта на дългоочакваното турне на Sigur Rós, което започва днес на фестивала Meltdown в Обединеното кралство. Бандата ще свири с London Contemporary Orchestra, които ще ги придружат и по време на европейското им турне.

Днес се появи още едно официално видео, може да гледате “Andrá” тук:

Sigur Rós: “Átta

1. Glóð
2. Blóðberg
3. Skel
4. Klettur
5. Mór
6. Andrá
7. Gold
8. Ylur
9. Fall
10. 8