Предстоящото едноименно EP отбелязва закъснялата 40-годишнина на ска великаните

Fishbone отбелязват закъснялата си 40-та годишнина с ново едноименно EP, което излиза на 26 май, а ска легендите придружиха съобщението с нов сингъл и колаборация с NOFX, озаглавена “Estranged Fruit”.

Парчето предлага най-доброто от двете банди, като към Fishbone се присъединява El Hefe от NOFX на тромпет и Fat Mike, подкрепящ главните вокали на Angelo Moore. Има дори малко забързан поп пънк в песента, най-забележим близо до финала. Fat Mike също се занимава с продуцирането на песента и EP-то.

„Estranged Fruit“ е вечна композиция, сливаща миналото и настоящето, въплътена от иронията на това, че ние повтаряме това, което трябва да бъде в огледалото за обратно виждане на така нареченото еволюирало общество, което все още има много път да извърви“, коментира Chris Dowd от Fishbone, който се завърна към групата през 2018 г., след като се оттегли през 1994 г. (един от четиримата оригинални членове, попълващи секстета в новото EP).

Според съобщение за пресата, „Estranged Fruit“ е „актуализацията на Fat Mike за една от най-великите композиции в историята на тази страна, „Strange Fruit“ на Abel Meeropol и Billie Holiday от 1939 г.

Работата по EP-то започна още през 2019 г., но беше задържана от големия брой настоящи и предишни членове на Fishbone, които искаха да участват в записите. Съоснователят Norwood Fisher нарече това една от „трудностите да бъдеш в разбита група, в която всички са донякъде луди“.

Нещото, което създава красотата, понякога може да бъде нещото, което създава пречките“, казва той.

Що се отнася до Fat Mike, продуцирането на EP-то с пет песни изпълнява желание, зародило се по време турнето на NOFX с Fishbone през 1992 г.

Fishbone е единствената група, която винаги съм искал да продуцирам, откакто NOFX бяха на турне с тях през 1992 г.“, каза Fat Mike. „Когато получих шанса преди две години… дадох всичко от себе си, по дяволите! Обичам тази банда толкова много като приятели и музиканти, но този запис може да ми хареса още повече! Благодаря на всички тях за възможността.

Fishbone така и не успяха да отпразнуват подобаващо своята 40-годишнина поради пандемията. Ска героите се справят добре с това забележително постижение с новото EP, което пристига почти 38 години след прехваления им дебют от 1985 г. – също едноименно EP. „Estranged Fruit“ е втората песен, която чуваме от продуцираното от Fat Mike EP след предишния издаден сингъл „All We Have Is Now“.