Както знаете, новият Amorphis се нарича “Halo” и ще бъде издаден на 11 февруари от Atomic Fire Records.

По-късно стана ясно, че бонус диск в делукс изданието на албума ще бъде концертния “Live in Europe 2018/19“. В две от парчетата пее разкошната Anneke Van Giersbergen. Вижте списъл с песни и обложката по-долу. Предварителни поръчки – тук.

Наистина е страхотно усещане, че все още можем да правим много прилична музика като група“, казва Esa Holopainen. „Може би определен вид самокритика и дългият опит кулминират в тези последни албуми.“ За композитора „Halo“ звучи едновременно познато и различно. „Той е напълно разпознаваем Amorphis от началото до края, но общата атмосфера е малко по-тежка и по-прогресивна, а също и по-органична в сравнение с предшественика си“, уточнява той.

Tomi Joutsen добавя: „За мен „Halo“ звучи малко по-семпло в сравнение с „Queen Of Time“ и „Under The Red Cloud“. Въпреки това, не ме разбирайте погрешно: когато определена песен трябва да звучи голямо, тя звучи много епично.”

Това, разбира се, е и благодарение на продуцента Jens Bogren, който събра тринадесетте последни парчета от група от тридесет песни, които Amorphis му предлагат. „Йенс е много взискателен, но аз наистина обичам да работя с него“, казва Holopainen. „Той се грижи за целия проект от началото до края и позволи на музикантите да се съсредоточи само върху свиренето. Не мога да благодаря на Йенс достатъчно. Всичко, което направихме заедно, беше наистина страхотно и това сътрудничество пренесе Amorphis значително напред.

Никой албум Amorphis не би бил завършен без въображението и поетично вдъхновение на известния текстописец Pekka Kainulainen. „От първия ден Pekka винаги е бил ентусиазиран и плодовит текстописец за Amorphis“, казва Joutsen. „Това е бавен процес на превод на архаична финландска поезия на английски и адаптирането й към нашите прогресивни ритми. За щастие, Pekka прави всичко навреме и с голямо внимание.” От “Silent Waters” (2007) Kainulainen се движи из митологичните води на родината си с голямо умение и уважение. „„Halo“ е запис, пълен с приключенски истории за митичния Север отпреди десетки хиляди години“, обяснява той. „Текстовете разказват за древни времена, когато човекът се скитал към тези изоставени бореални граници след ледниковия период. Докато описвам възраждането на една култура в свят на нови възможности, аз също се опитвам да достигна до силите на човешкия ум.

Слушайте новия сингъл, “On The Dark Waters“:

Amorphis: “Halo

 1. Northwards
 2. On The Dark Waters
 3. The Moon
 4. Windmane
 5. A New Land
 6. When The Gods Came
 7. Seven Roads Come Together
 8. War
 9. Halo
 10. The Wolf
 11. My Name Is Night

Amorphis: “Live in Europe 2018/19

1. Death of a King – Live
2. Sacrifice – Live
3. Amongst Stars – Live (feat. Anneke Van Giersbergen)
4. Sky Is Mine – Live
5. Message in the Amber – Live
6. Her Alone – Live (feat. Anneke Van Giersbergen)
7. The Castaway – Live