Великолепните Soen обявиха, че през февруари ще излъчат концерт, наречен „Live From Atlantis Grammofon Studios“.

Запазете датата 18 февруари – в 21:00 у нас (20:00 CET/20:00 EDT/17:00 PDT) ще чуем „нови и уникални аранжименти“ на своите песни с помощта на струнен квартет и хор.

Съоснователят Martin Lopez споделя: „Това е нещо, което имаме в главите си от много дълго време, но никога не сме имали шанса да го осъществим досега… Винаги сме чувствали, че нашите песни имат потенциала да работят под различни аранжименти и искахме да опитаме нещо различно, с квартет и хор; оставяйки всички технически аспекти и просто се фокусирам върху суровата емоция на песните… Отлагането на нашите ноемврийски дати ни даде възможност най-накрая да го направим, изключително съм доволен от резултата и знам, че нашата публика ще оцени да види Soen по този начин.”

Билети за стрийма може да намерите тук.

https://youtu.be/gvbVX0Dbfl4

Martin Lopez (Ex-Opeth & Ex-Amon Amarth) и Kim Platbarzdis се събират още през 2004, но официално обявяват групата през 2010 г., когато към тях се присъединява вокалистът Joel Ekelöf (Willowtree). След няколко месеца се включва и басистът Steve Di Giorgio (ex-Death, Testament). Настоящи членове на Soen са: Joel Ekelöf – вокали, Martin Lopez – барабани и перкусии, Lars Enok Åhlund – клавир и китара, Oleksii “Zlatoyar” Kobel – бас и Cody Ford – китара.

Ако първоначално се разглеждаше като „новият проект на бившия барабанист на Opeth“, Martin Lopez, беше достатъчно Soen да пуснат първите си песни, за да стане ясно, че имаме работа с нова и изненадваща артистична същност. Влиянията не дойдоха, както много хора очакваха, предвид присъствието в една от първите формации на ветерана басист Steve Di Giorgio, в областта на екстремния метал, но от може би най-нетипичната прогресив група, Tool. Всъщност шведите никога не са отричали близостта си с групата от Лос Анджелис, но албум след албум те са изградили оригинална и безпогрешна идентичност.

От „Cognitive“ (2012) до „Lotus“ (2019), Soen усъвършенстват стила си на композиране, а първокласните музиканти в групата избягват капана на свободната виртуозност, като оставят таланта си и в песните – сложни и запомнящи се. В центъра им е уникалният глас на Joel Ekelöf, който лесно жонглира с регистри, вариращи от метъл до поп песни и дори традиционни шведски песни.

Ако “Lotus” беше албумът, който най-добре очертаваше идентичността на групата, “Imperial“, издаден тази година, е този, който може да осигури нейния търговски успех, защото изпълненията продължават да са без компромиси и в същото време става достъпен за по-широк кръг слушатели.

На живо Soen доказат, че не отстъпват на качеството на записите, и на концерта в София ще дадат възможност на тези, които познават шведите, да видят колко са пораснали от първото си представяне в България. А тези, които виждат групата за първи път да се насладят на майсторството на артисти, които предефинират прогресивния метъл, като същевременно излизат далеч отвъд неговите граници.

Не забравяйте, Soen свирят в София през май: