Финландските мелодични метъли Sonata Arctica са група с уникален звук, задвижван от различни емоции и нотка меланхолия. Днес групата обявява издаването на първия си акустичен албум, озаглавен „Acoustic Adventures – Volume One“, който ще излезе през октомври 2021 г. чрез Nuclear Blast Tonträger Produktions Und Vertriebs Gmbh.

Тази акустична форма на Sonata Arctica бавно се подготвя от години“, коментира вокалистът Tony Kakko и обяснява: „Първата ѝ проява, освен малкото акустични версии на песните, издадени през годините, беше „Acoustic Adventures Tour“ през 2019 г., което се оказа голям успех, като даде идеята тези песни да бъдат записани и издадени в албум. Или два албума, поне за начало. Нашите песни винаги са били базирани на красиви мелодии, което улеснява трансформирането им в акустична форма. Трябва да спомена, че много от песните работят толкова добре облечени в акустични дрехи“.

Acoustic Adventures – Volume One” ще бъде първата част, последвана от втората акустична плоча, която ще излезе през 2022 г. „Надявам се, че обичате тези албуми толкова, колкото и ние. Има много, много песни, които трябваше да пропуснем в тези албуми „Volume One“ и „Volume Two“, така че нищо не би ме зарадвало повече от добавянето на още няколко тома в бъдеще“, усмихва се Kakko и добавя: „Ще се радвам да ви видя отново на турне възможно най-скоро!

И това турне, наречено турне „Acoustic Adventures MMXXI“, се надяваме да се случи през есента. Измина известно време, след като Sonata Arctica обиколи Европа, последният път беше през 2019 г. За да популяризира изданието си „Acoustic Adventures – Volume One“, групата ще тръгне на пътешествие из 17 европейски страни. Подкрепа ще бъде осигурена от шведските надежди Eleine, които също ще представят акустичен сет.

Клавиристът Henrik “Henkka” Klingenberg коментира: „Тъй като нашето световно турне „Talviyö“ е горе-долу приключило, е време да планираме следващото предизвикателство и тъй като сме се забавлявали толкова много с акустичните неща, решихме да направим цял албум и, разбира се, веднага след това да тръгнем на път, за да отпразнуваме издаването му. Към момента успяхме да организираме обширно европейско турне и наистина ще се радваме да посвирим за всички вас“.

Сред датите се откроява една – 21 ноември, когато Sonata Arctica ще посетят клуб Music Jam. Очаквайте подробности!

Oct. 21 – SE – Uppsala, Katalin
Oct. 22 – SE – Östersund, Gamla Teatern
Oct. 23 – NO – Trondheim, Byscenen
Oct. 24 – NO – Oslo, Parkteatret
Oct. 26 – SE – Gothenburg, Valand (Ordensalen)
Oct. 27 – DE – Hamburg, Fabrik
Oct. 28 – NL – Tilburg, 013
Oct. 29 – DE – Bochum, Matrix
Oct. 30 – NL – Utrecht, Pandora
Nov. 01 – UK – London, Islington Assembly Hall
Nov. 03 – FR – Paris/Vaureal, Le Forum
Nov. 04 – FR – Lyon, CCO
Nov. 05 – ES – Barcelona, Salamandra
Nov. 06 – ES – Bilbao, Santana 27
Nov. 07 – ES – Madrid, Mon
Nov. 09 – ES – Sevilla, Custom
Nov. 10 – ES – Murcia, Garaje
Nov. 11 – ES – Pamplona, Totem
Nov. 12 – FR – Toulouse, Le Metronom
Nov. 13 – FR – Nantes, Le Ferrailleur
Nov. 14 – BE – Sint-Niklaas, De Casino
Nov. 16 – DE – Nürnberg, Hirsch
Nov. 17 – CH – Pratteln, Z7
Nov. 18 – IT – Milan, Live Club
Nov. 19 – SLO – Ljubljana, Orto Bar
Nov. 21 – BG – Sofia, Music Jam
Nov. 22 – RO – Bukarest, Quantic Club
Nov. 23 – RO – Cluj-Napoca, FORM Space
Nov. 25 – AT – Wien, Szene
Nov. 26 – HU – Budapest, Akvarium
Nov. 27 – CZ – Zlin, Winter Masters of Rock
Nov. 28 – PL – Warsaw, Proxima
Nov. 29 – DE – Berlin, Columbia Theater
Dec. 01 – DE – München, Technikum
Dec. 02 – DE – Köln, Essigfabrik
Dec. 03 – DE – Passau, Zauberberg
Dec. 04 – DE – Speyer, Halle 101