Залата на славата на рокендрола официално обяви всички номинирани за 2023 г.

Миналата година Judas Priest най-накрая бяха въведени, помагайки за по-нататъшното проправяне на пътя, по който тръгнаха Black Sabbath и Metallica като единствените утвърдени метъл групи. В тазгодишното гласуване са метъл легендите Iron Maiden, които получиха втората си обща номинация, като първата беше през 2021 г.

Освен това иконите от 90-те Rage Against the Machine и Soundgarden отново са в списъка с номинации, както и прибилите в края на века The White Stripes.

Това прави това по отношение на номинациите за хард рок и метъл Rock Hall тази година, като уейв иконите Joy Division и New Order също отговарят на условията, въпреки че са предложени като съвместен акт. New Order бяха създадени от оцелелите членове на пост-пънк пионерите Joy Division след смъртта на певеца Ian Curtis, така че техният колективен принос се разглежда тук.

Други изпълнения са извън традиционно възприеманата идея за рокендрол, съвпадайки добре с новата мисия на залата, която има за цел по-голямо приобщаване. „Роден от сблъсъка на ритъм енд блус, кънтри и госпъл, рокендролът е дух, който е приобщаващ и непрекъснато променящ се“, определят организаторите, като отбелязват, че рокът „не се определя от нито един жанр“ и че е „по-скоро звук, който движи младежката култура.“

Вижте пълния списък с номинирани за 2023 г. по-долу:

Kate Bush
Sheryl Crow
Missy Elliott
Iron Maiden
Joy Division/New Order
Cyndi Lauper
George Michael
Willie Nelson
Rage Against The Machine
Soundgarden
The Spinners
A Tribe Called Quest
The White Stripes
Warren Zevon

В номинациите за първи път участват Sheryl Crow, Missy Elliott (за първи път отговаря на условията), Joy Division/New Order, Cyndi Lauper, George Michael, Willie Nelson, The White Stripes (за първи път отговаря на условията) и Warren Zevon.

Относно допустимостта от Rock Hall заявяват: „За да отговаря на условията за номинация, отделен изпълнител или група трябва да е издал първия си комерсиален запис поне 25 години преди годината на номинацията.“

Този ​​забележителен списък от номинирани отразява разнообразните артисти и музика, които Залата на славата на рокендрола почита и празнува,” коментира John Sykes, председател на фондацията Залата на славата на рокендрола. „Тези артисти са създали свой собствен звук, който е повлиял на поколения и на безброй други, които са последвали техните стъпки.“

Органът за гласуване в Залата от над 1000 души се състои от колеги музиканти, историци и различни членове на музикалната индустрия. Гласуването на фенове също ще бъде отчетено като един глас сред гласуващите, като петима изпълнители печелят общо един глас на фенове. Гласувайте тук.