Steve Morse временно ще се оттегли от концертните си задължения с Deep Purple. Бандата се завърна миналия месец с три изпълнения във Флорида – включително шоу на ежегодния Rock Legends Cruise – но сега Morse си взема почивка, за да се грижи за жена си, която е болна.

В изявление Morse казва: „Здравейте, всички. Току-що направих няколко концерта с групата, след години (!?) в които не свирихме на живо. Това е прекрасно време да се съберем. Въпреки това, моята скъпа съпруга Джанин в момента се бори с рака. В този момент има толкова много възможни усложнения и неизвестни, че каквото и време да ни остава в живота, аз просто трябва да бъда с нея. Няма да напускам групата – надявам се, че след като тя въвърне своето здраве, ще мога да се присъединя отново към турнето. Въпреки това, не виждам никаква вероятна ситуация, която да ми позволи да направя турне в чужбина в близко бъдеще. Продължавам да имам привилегията да бъда част от родословното дърво на Purple, както и да усещам невероятната подкрепа на толкова много лоялни фенове и останалата част от групата. Има китарист от световна класа, готов да свири на концертите, когото всички със сигурност ще се радват да чуят. Оценявам всичките ви искрени молитви за Джанин и благодаря на всички.

Заместник на Morse ще бъде ирландският китарист Simon McBride, който започна със Sweet Savage, когато се реформираха през 1994 г. (замествайки китариста на Def Leppard Vivian Campbell, който напусна групата през 1983 г., за да се присъедини към Dio). Той също така е свирил с Andrew Strong, групата на Don Airey и в класическата рок супергрупа Snakecharmer заедно с бившия басист на Whitesnake и Black Sabbath Neil Murray и клавириста на Ozzy/Sabbath Adam Wakeman.

Simon McBride with Ian Gillan in Sofia, 2016

McBride придружаваше Ian Gillan по време на турнето „Ian Gillan sings Deep Purple“ в Източна Европа и Русия през ноември 2016 г.

За мен е голяма чест да бъда помолен да заместя Steve и да свиря за такава емблематична рок група като Deep Purple“, казва McBride. “Те са невероятни музиканти и невероятни хора… Много съм развълнуван да изляза и да изсвиря всички тези емблематични песни и да разтърся сцената с такива легенди. Мислите ми са със Стив и Джанин и тяхното семейство.”

Deep Purple също пуснаха изявление, в което се казва: „Всичките ни мисли са с Джанин по време на борбата й с рака, а също и със Стив, докато той подкрепя съпругата си в много труден момент. Надяваме се, че Стив ще може да се присъедини към нас отново по-късно тази година.”

Deep Purple ще свирят и в София през май: