Повече от 40 години след дебюта си “Chicago II” продължава да звучи неповторимо. Оригинално издаден през 1970, вторият албум на Chicago е изпълнен с увереност и вдъхновение, съдържайки всичко от оркестрова музика до тежък рок. Въпреки че не повлиява на популярността на записа, “Chicago II” е на 4 място в класациите за албуми и има три сингъла, изкачили се до челната десятка. Феновете може би са искали по-нюансиран запис, а това желание ще се превърне в реалност с новата стерео версия на записа, създадена от английския музикант и продуцент Steven Wilson.

“Chicago II: Steven Wilson Remix” ще излезе на 27 януари на CD, а по-късно през годината ще излезе и на двойно LP.

Chicago Band 2013
Chicago Band 2013

“Chicago II” е ремиксиран и преди, но никога по този начин. За пръв път, използвайки стерео ремикс на касетите с 16 песни, Steven Wilson успява да извади на преден план заглушени или изгубили се в миксирането елементи. Резултатът е стерео версия на “Chicago II”, която може да се похвали с чист звук, сила и яснота, които изпъкват!
Самият Wilson обяснява: „Работех с 96К/24 битов запис с добро качество, и изолирах всеки един елемент от сесията, което ми даде възможността да възстановя микса от основата – барабаните, и да пресъздам оригиналния запис възможно най-точно, използвайки същите стерео ефекти, еквалайзери, ехтене и промяна в силата на звука на всеки инструмент или вокал – същевременно целях яснота и чистота на звука.”

През 1969 година групата записва “Chicago II”, следващ дебютния им “Chicago Transit Authority” (който през 2014 влиза в Grammy Hall Of Fame). Вторият им студиен албум излиза през януари 1970 и незабавно се превръща в сензация. Композиторите James Pankow и Robert Lamm по-късно участват в създаването на някои от най-големите хитове на групата, включително “Make Me Smile”, “Colour My World” и “25 or 6 to 4”, която достига до 4 позиция и става една от най-разпознаваемите песни на групата. Terry Kath, Robert Lamm, Lee Loughnane, James Pankow, Walter Parazaider, както и Danny Seraphine и Peter Cetera намират време, докато обикалят света с турне в подкрепа на “Chicago Transit Authority”, да създадат ново двойно LP.

„Съзнанията им бликат с креативност по това време – дебютът им и последвалият запис стават рекордьори.”, казва Steven Wilson. „Всъщност, те са несравними със своите двойни албуми. Традицията нарушава четвъртият им албум, който е четворен лайв сет! За мен всеки от тези записи се е превърнал в класика, но “Chicago II” се откроява. В него чуваме всичко – от нежни моменти до силни рифове и джаз-рок, заразни мелодии и прекрасни вокални симфонии. Когато за пръв път го чух в тийнейджърските си години бях запленен от комбинацията между джаз, блус, поп, класически, прогресив и хард рок елементи, както и страхотните импровизации и сложни аранжименти. Вокалите, които са изпълнени от различни членове на групата в различните песни, добавят уникална индивидуалност на парчетата. Така поставено, може да се чудите как тази смесица се превръща в едно цяло, но го прави, и то по невероятен начин.”

Албумът е сертифициран с платина от RIAA скоро след издаването си и съдържа някои от най-големите хитове на групата – включително 13-минутната “Ballet For A Girl In Buchannon”, композирана от James Pankow, както и “Memories Of Love” на Terry Kath, с аранжимент от Peter Matz. През април 2016 влиянието на Chicago върху музиката е признато със звездата им в Rock and Roll Hall of Fame.

“Chicago II: Steven Wilson Remix” ще бъде на музикалния пазар от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International.

Траклист: chicago_ii_cover_wstevenwilson_pr
1. “Movin’ In”
2. “The Road”
3. “Poem For The People”
4. “In The Country”
5. “Wake Up Sunshine”
6. “Ballet For A Girl In Buchannon”
1. “Make Me Smile”
2. “So Much To Say, So Much To Give”
3. “Anxiety’s Moment”
4. “West Virginia Fantasies”
5. “Colour My World”
6. “To Be Free”
7. “Now More Than Ever”
7. “Fancy Colours”
8. “25 Or 6 To 4”
9. “Memories of Love”
1. “Prelude”
2. “A.M. Mourning”
3. “P.M. Mourning”
4. “Memories Of Love”
10. “It Better End Soon”
1. “1st Movement”
2. “2nd Movement”
3. “3rd Movement”
4. “4th Movement”
11. “Where Do We Go From Here”