Steven Wilson остана верен на прогресив рок звученето с първите си три солови албума и после смени посоката към по-радио звучащ рок в “To The Bone” и “The Future Bites”.

Това изобщо не е критика, дори напротив! Малко след това Wilson отново събра членовете на бандата си Porcupine Tree и през 2022 издадоха албума “Closure/Continuation”. 

В скорошно интервю пред “Innerview”, Wilson разкри, че ще издаде нов албум през 2023г., озаглавен “The Harmony Codex”, като сподели, че със сигурност ще зарадва прогресив рок феновете си. 

Мисля, че хората, които харесват Porcupine Tree ще харесат новия албум. Много по-епичен и безкомпромисен, по-сложен и непредвидим до известна степен. След като феновете чуят находчивия албум на бандата, мисля че определено ще оценят и соловия ми проект.” 

Wilson също добавя, че “The Harmony Codex” може да бъде поставен някъде между “Hand.Cannot.Erase.” (2015) и “The Future Bites” (2017), но по никакъв начин няма да звучи просто като смесица от двете. 

Албумът ще запази голяма част от музикалния речник на “The Future Bites”, но и ще се върне към един по-концептуален свят, който се характеризира с по-малко поп и е много по-експериментален. Наистина се вълнувам за албума. Винаги го казвам, когато работя по нов материал, но в тези песни има нещо уникално. Усещам, че би могъл да е страхотен запис. Мисля, че новият албум е като следваща крачка след “ The Future Bites”, който беше много рационален и със силна поп чувствителност. Тогава се запитах ‘Каква ще е посоката, след този албум? Ще запазя елементите, но и ще ги пренаредя в нещо много по-амбициозно. Разбира се, всички тези елементи са в симбиоза – имам песни с джаз фрагменти, по-електронно звучене, моменти с прогресив рок и модерни закачки с цифрова обработка на гласа и мелодиите”.

Новият албум “The Harmony Codex” съдържа 10 песни с времетраене 65 минути и ще бъде издаден от Virgin UK.

За бъдещето на PT, той споделя: “Междувременно (вероятно финалните) шоута на @PorcupineTree ще бъдат няколко фестивални изяви през лятото, проверете каналите на групата за повече информация“.

Миналия юни Wilson сподели за Under The Radar, че последното завръщане на Porcupine Tree „не е събиране“. Той добави: „Имам предвид, първо, ние никога не се разделихме. И второ, направихме нов запис. За мен турнето за събиране е, когато се съберете, след като сте се разделили, и всъщност излизате и просто свирите най-големите си хитове, което направиха The Police, за публика, която основно изпитва носталгия към това, което си бил преди 30-40 години. Ние никога не сме се разделяли и правим този запис през последните 10 години. Всъщност, работим по него от финала на предишното турне. Значи това събиране ли е? Не мисля така. Не е по-различно от Tool да се завърнат след 15 години със следващия си запис. Бяхме по-бързи от това .. [Смее се] Работихме върху този запис от много дълго време, но никой не знаеше, че правим записа изобщо. Всички предположиха, че групата вече не съществува. Аз често казвах на хората да забравят Porcupine Tree и че няма да се върнем. Защото исках хората да се съсредоточат върху това, което правя в дадения момент. Но това бяха лъжи, защото всъщност знаех, че работим по този запис и знаех, че в крайна сметка ще излезе.”