Едноименният дебютен албум на Storm Corrosion, сътрудничеството между основния двигател на Opeth Mikael Åkerfeldt и фронтмена на Porcupine Tree Steven Wilson, ще бъде преиздаден по-късно тази година за 10-та годишнината, като разширено издание с бонус материал.

Wilson разкри планове за преиздаването в туит по-рано днес (събота, 7 май). Той написа: „Днес стават точно 10 години, откакто Storm Corrosion – моето сътрудничество с Mikael Åkerfeldt – беше издаден първоначално, все още един от любимите ми, един албум – странно-красиво духовно преживяване.

Оглеждайте се по-късно тази година за юбилейно издание, включващо чисто нов Dolby Atmos микс, версия на живо на „Drag Ropes“, записана в Royal Albert Hall през 2015 г., и друг бонус материал. Повече подробности скоро…

Издаден през 2012 г., “Storm Corrosion” продаде 9400 копия в Съединените щати през първата седмица от издаването си, за да дебютира на позиция № 47 в класацията на The Billboard 200. Дискът също се озова на 45-то място в официалната класация на Великобритания.

В сесия с въпроси и отговори през 2019 г., публикувана в YouTube канала на Nuclear Blast Records, Åkerfeldt беше попитан за възможността за втори албум от Storm Corrosion.

Тогава той каза: „Вчера вечерях със Steve и говорихме малко за това. Винаги говорим малко за това, дали да направим още един. Но да, мисля, че ще опитаме; в един момент ще опитаме. Мога да кажа почти сто процента, че ще опитаме, без наистина да знаем — но само ако се съди от това как говорим за този проект. Това беше забавно нещо и за нас, и ново нещо и за двама ни. Но проблемът, когато имате един запис, е, че има референтна точка. Така че е вероятно, ако направим друг запис, може би ще има друго име за този проект. И вероятно ще звучи напълно различно.

Искаме да направим още един запис, [и] ако го направим, той трябва да бъде със същите предпоставки, като първия“, продължи той. „Никой не знае. Няма звукозаписна компания, която да знае. Ние дори не знаем дали ще се получи и по принцип не знаем какво правим. Искам да кажа, това беше почти написано в реално време и записано в реално време. време. Измисляме риф. „Добре, нека запишем този риф, тази част и след това да го направим заедно.“ И тогава, накрая, беше като: “Боже мой, това е странно. Но ние го обичаме. Какво е това?

„Имахме някои общи вдъхновения и общи артисти и групи, за които казахме: „Може би там, точно там се срещаме и правим нещо“, добави Mikael. „И накрая звучеше като нищо, с което да го сравним, честно казано. За добро и лошо, за феновете. Това е странен запис. И се продаде много през първите няколко седмици, защото Roadrunner го взеха. И Предполагам, че се продаде много на феновете на Porcupine Tree и феновете на Steven Wilson, които сигурно са си казали: „Какво, по дяволите, е това?“

Обичам този албум – харесвам го. Но, да, ще направим нещо, сигурен съм. Но вероятно ще бъде различно.”

Åkerfeldt и Wilson са приятели от края на 90-те, когато Wilson копродуцира албумa на Opeth “Blackwater Park“. През годините те често говореха за съвместна работа по проект, но чак преди около десетилетие успяха да направят нещо, когато Mikael отлетя, за да посети Steven в Обединеното кралство и се озоваха в домашното студио на Wilson, като нахвърлят някои идеи. Това посещение е началото на албума, написан и продуциран от двойката и миксиран от Wilson.