Един от най-старите съществуващи в момента клубове в България – Строежа, празнува своя 22-и рожден ден тази седмица.

Четири поредни дни – от сряда до събота – отново очакват дългогодишните посетители и приятели, които по традиция си дават среща, за да почетат повода. Строежа е известен с неизменното следване на първоначалната си концепция – от създаването си през 1997 г. – да бъде проводник на по-непопулярна, нова или позабравена музикална селекция към превръщането ѝ в по-широко позната, както и в запазването на интереса към стойностните класики от последните три-четири десетилетия на изминалия век. Строежа подкрепя алтернативната сцена, утвърждавайки някои от групите и изпълнителите, които звучат или свирят на живо там, като част от мейнстрийм средата, и запазвайки непреходността на други. Сами по себе си, тези процеси характеризират клуба като тематичен такъв, посещаван през целия период от десетки хиляди меломани от цялата страна и чужбина.

Всяка една година от 2008-а насам в Строежа се организират над 100 концертни събития, а в качеството си на външен промоутър, екипът провежда и съдейства за още между 150-200 концерта средно годишно – на територията на цяла България, а от 2014-а и в различни градове в Англия, Германия, Чехия, Ирландия и Шотландия. Афинитетът е основно насочен към клубната сцена, но често името на Строежа може да бъде срещнато и сред организаторите на музикални събития в зали от Универсиада и НДК до Арена Армеец.

Седмичната програма, свързана с 22-годишнината, стартира на 6 март със самостоятелен концерт на Свилен Ноев от Остава, който наскоро представи дебютния си солов албум. В четвъртък в Строежа гостуват трима от членовете на британската рап-метъл банда Hacktivist, чиито песни често звучат там. Двамата вокалиста и басистът на групата Jot Maxi, Jermaine J Hurley и Josh Gurner ще направят 90-минутен сет в ролята си на МС-та и диджей. Продължението на вечерта ще се характеризира с по-твърда музика. Докато на 8 март – и по случай интернационалния дамски празник, и в качеството си на последно подгряващо парти, селекцията ще бъде много по-разнообразна стилово. Fun Mess Friday е от новоутвърдените през последната една година серия от партита, в които основни отговорници за избора на музика са тандемът Любомир Балбански и Анна Симова, в комбинация с Мартин Михайлов. Кулминацията, самото отбелязване на рождения ден, ще се случи на 9 март. Сред селекторите ще бъдат Краси Москов, завърналият се специално от Ирландия Иван Милев-Shakermaker, плюс гости от Бар Лорка, които ще открият вечерта от 21:00 ч. Билети за 6 и 7 март се разпространяват в мрежата на Eventim.bg, а на 8 и 9 март входът в Строежа ще бъде свободен. Събитията около рождения ден се осъществяват с подкрепата на Jagermeister.

Линкове към събитията във Фейсбук:

6 март, сряда
Svilen Noev – Live at Club Stroeja – 6 March 2019
https://www.facebook.com/events/2303898932975941/

7 март, четвъртък
Hacktivist Mc & Dj Set – Stroeja 22 Years Birthday – Warm Up
https://www.facebook.com/events/1948235041940634/

8 март, петък
Fun Mess Friday – Stroeja 22 Birthday – Warm Up II / 8 March
https://www.facebook.com/events/423803598366463/

9 март, събота
Stroeja 22 Years Birthday Party – 9 March 2019
https://www.facebook.com/events/399730990586684/