DSL*Dire Straits Legacy – празник с музиката на любимата група в София през март 2024 г.

Оригиналните членове на бандата не спират да обикалят света

Доста години изминаха от двата триумфални концерта на Mark Knopfler у нас (2008 и 2013 г., организирани от SME), но ето – на 11 март 2024 г. всички ние, многобройните фенове на Dire Straits, ще можем да чуем отново любимите парчета, запазили толкова емоционално място в музикалната ни памет. 

Проектът DSL*Dire Straits Legacy се ражда от любов и уважение към музиката на незабравимата група още през 2013 г., като събира оригинални музиканти от различни фази в кариерата й. „Мотор“ и идеолог е оригиналният кийбордист и най-близък музикален партньор на Knopfler – Alan Clark.

“Марк отдавна си тръгна и е фокусиран върху соловите си албуми, ние разбираме и уважаваме това. – казва Clark – Но се оказа, че безбройни фенове по целия свят искат да чуят отново тези песни…“

И наистина, успехът на проекта, започнал просто за удоволствие, достига такива мащаби, че (след принудителната Ковид-пауза) DSL не спират да обикалят света! Северна и Южна Америка, Великобритания и цяла Европа. В наситената им програма от повече от 60 концерта годишно беше истински шанс, че успяхме да включим и софийската дата.

В сегашния състав на тази де факто „супергрупа“, освен Alan Clark, личат имена като великия басист и продуцент Trevor Horn (Buggles, Yes), ветераните от Dire Straits Danny Cummings (барабани), Phil Palmer и Jack Sonni (китари), както и може би най-прочутия британски саксофонист Mel Collins (член на King Crimson, свирил с Knopfler, Roger Waters, Eric Clapton и цяла плеяда рок суперзвезди). Добавени са и трима италиански топмузиканти, като Marco Caviglia изнася соловокалите точно в специфичния, леко меланхоличен стил на Mark Knopfler.

Материалът на шоуто е фокусиран върху шест платинени албума от каталога на Dire Straits и включва, разбира се, всички класически хитове като Money for Nothing, Sultans of Swing, Romeo and Juliet, Walk of Life, Brothers in Arms, Tunnel of Love, Private Investigations и много други. Но, както можем да очакваме от музиканти на такова високо ниво, ще има интересни концертни интерпретации и много изненади.

Затова ви чакаме в Зала 1 на НДК за един истински емоционален празник с музиката на любима група, която надскача всички рамки на време, епоха и мода.

Билети за концерта DSL*Dire Straits Legacy в зала 1 на НДК на 11 март 2024 г. Вече са в продажба и могат да бъдат закупени в мрежата на Bilet.bg (вкл. касите на Fast Pay и магазини „На тъмно“), касата на Билетен център НДК и онлайн на www.sme.bilet.bg и www.tickets.ndk.bg.

* Деца до 7 год. възраст влизат без билет и с придружител, но не могат да ползват отделно седящо място.