System Of A Down представиха видеоклип към песента “Genocidal Humanoidz”, можете да го гледате по-долу. Премиерата на клипа беше по-рано днес (събота, 30 януари) по време на специално събитие за набиране на средства в подкрепа на хуманитарните усилия за родината на предците на музикантите, Армения.

През ноември 2020 г. System Of A Down пуснаха свои нови песни за първи път от 2005 г., за да се съберат средства за Армения. Те издадоха „Protect The Land“ и „Genocidal Humanoidz“ и обещаха спечелените хонорари, включително от покупки в Bandcamp, на фонда с нестопанска цел Armenia Fund. Заедно с други дарения от фенове в техните социални страници, те са събрали над 600 000 долара до момента.

Genocidal Humanoidz” и “Protect The Land” са продуцирани от китариста / вокалиста Daron Malakian, който е написал музиката и текстовете.

Видеото към “Protect The Land” включва кадри от неотдавнашните протести и бойните действия в Арцах, но по много личен и естетичен начин. Както и за всички предишни издания на System Of A Down, басистът Shavo Odadjian продуцира музикалното видео и подготви обложката на сингъла.

По време на записа на “Genocidal Humanoidz” и “Protect The Land“, Odadjian каза: “За нас беше удоволствие да бъдем отново заедно в студиото, много успокояващо и естествено, както все едно изобщо не беше минало толкова време.”

Protect The Land” първоначално е написана от Malakian за следващия албум от другата му група, Scars On Broadway, докато “Genocidal Humanoidz” е написана преди три или четири години, когато Odadjian, Malakian и барабанистът John Dolmayan се събират за джем, който ражда няколко песни, изоставени по-късно, когато певецът Serj Tankian не се ангажира с албум.