System Of A Downпотвърдиха, че работят по новия си албум – първи от далечната 2005 насам. Преди два месеца групата публикува серия снимки от студиото, с което дадоха надежда на много фенове. В интервю за Kerrang, барабанистът John Dolmayan сподели, че вече има готови 15 нови песни.

Все още не знаем, кога ще ги издадем – нищо не е 100% сигурно. Напрежението е огромно, очакванията към нас са много големи. Изминаха 11 години от последния ни албум и вероятно ще станат 12, докато пуснем новияДнес, като музиканти, сме по-добри от всякога и се опитваме да правим нови неща. Не искаме да създадем ‘Toxicity’ част 2, само защото това е най-успешният ни албум. Трябва ни нещо за цяло едно ново поколение фенове на SOAD, така че всички да видят, че не лежим на старите си лаври.

Пред LA Weekly, Serj Tankian не е чак толкова сигурен:

Ще се съберем и ще решим дали това ще е музика за System, или не. Кой знае? Ако се получи – страхотно, ако не – пак е страхотно.

Това предполага нов албум през 2017-та, и то преди голямото лятно турне на бандата. Потвърдените дати до този момент са:
01 юни – Цюрих, Швейцария – „Hallenstadion“
02 юни – Нюрнберг, Германия – „Rock Im Park“
04 юни – Мендиг, Германия – „Rock Im Ring“
07 юни – Нанси, Франция – „Open Air Zenith“
10 юни – Париж, Франция – „Download Festival“
12 юни – Прага, Чехия – „O2 Arena“
13 юни – Берлин, Германия – „Wuhlheide“
14 юни – Хамбург, Германия – „Barclaycard Arena“
16 юни – Никелсдорф, Австрия – „Nova Rock“
17 юни – Краков, Полша – „Impact Festival“
20 юни – Ним, Франция – „Nimes Festival“
23 юни – Мадрид, Испания – „Download Festival“
30 юни – Арас, Франция – „Main Square Festival“
02 юли – Хановер, Германия- „Tui Arena“