Легендарната група от Глазгоу Texas пусна нов сингъл “Mr. Haze”, който ще бъде включен в новия им албум “Hi“. Той излиза на 28 май чрез BMG, предварителни поръчки тук.

Когато повечето музиканти достигнат важен етап в кариерата си, те тръгват на турне. Texas, чийто дебютен албум навърши 30 години през 2019, имаха по-големи амбиции. Вместо просто да изпълняват старите си песни, шотландците се заеха да се срещнат с предишното си аз – с децат, които направиха “Southside”, два милиона продажби, дебют в топ 3 и групата, която скочи осем години по-късно с шест пъти платиненоия “White On Blonde”.

Трезорите в Universal бяха претърсени за сесии и записи от двата албума, съхранени на касета и DAT и никога цифровизирани. В списъка на Texas беше първият им неуспешен опит за запис на “I Don’t Want A Lover” с басиста на Chic, Bernard Edwards.

„Точно след като подписахме, бяхме в студиото с Bernard и барабаниста на Chic, Tony Thompson“, припомня си китаристът Johnny McElhone. „Bernard имаше проблеми и избяга в Мексико, преди Sharleen дори да започне записите на вокалите си. Но това е съвсем друга история”.

В края на 2018 г. беше намерена тази версия, заедно с няколко песни, записани по време на различни сесии, които никога не бяха издавани. Най-голямото откритие обаче бяха 15 парчета от сесиите за “White On Blonde”, за които както Johnny, така и Sharleen Spiteri бяха забравили, че съществуват.

„Когато направихме този албум, никой във Великобритания не му пукаше за Texas“, казва Sharleen. „Справяхме наистина добре в Европа, но тук не успяхме да бъдем голям хит”.

„Никой от нашия лейбъл не искаше да чуе каквато и да било музика или да ни натиска, така че ние просто продължихме да пишем и записваме и да изпробваме нови неща, докато почувствахме, че записът е готов. Следователно завършихме с много повече материал, отколкото обикновено. “

Песните бяха толкова добри, че Texas първоначално планират да ги пуснат като “изгубен” албум, евентуално наречен “Blonde On White”. Но работата със старите им записи ги вдъхнови да започнат да пишат нови песни.

„Да се ровим в старите неща беше толкова забавно“, казва Sharleen. „Почувствахме се така, като си сътрудничихме преди 25 години. Беше невероятно да се върна там – гласът ми беше толкова млад! И да чуем колко енергия и страст имахме. Тогава се борихме за кариерата си, опитвайки се да докажем, че Texas все още е от значение.

„Нашето вълнение при намирането на тази съкровищница от песни се сблъска с нашето вълнение от младостта ни и, непланирано, нови песни започнаха да се появяват. Бихте могли да кажете, че сме вдъхновени от самите нас, ако това не ни накара да звучим безумно”.

След сензационният първи едноименен сингъл с участието на Wu Tang Clan, днес можем да видим още едно видео – “Mr. Haze”

Texas: “Hi

1. Mr Haze
2. Texas X Wu-Tang Clan – Hi
3. Just Want To Be Liked
4. Unbelievable
5. Moonstar
6. Dark Fire
7. Look What You ‘VeDone
8. Heaven Knows
9. You Can Call Me
10. Sound Of My Voice
11. Falling
12. Hi
13. Had A Hard Day
14. Had To Leave