Както знаете, днес, 28 октомври Revolver“ на The Beatles ще бъде пуснат в световен мащаб в набор от красиви, ремастерирани разширени специални пакети.

Revolver“: албумът на The Beatles от 1966 г., който променя всичко. Измествайки популярната музика от оста ѝ и поставяйки началото на ярка нова ера на експериментална, авангардна звукова психеделия, “Revolver” носи радиклана културна промяна и бележи важен обрат в творческата еволюция на The Beatles. С “Revolver”, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison и Ringo Starr поемат заедно по нов музикален курс.

На 28 октомври “Revolver” излиза в цял свят в гама от прекрасно поднесени, миксирани наново и разширени специални издания от Apple Corps Ltd./Capitol/UMe.

14-те песни от албума са миксирани наново от продуцента Giles Martin и инженера Sam Okell в стерео и Dolby Atmos, като оригиналният моно микс на записа е взет директно от моно мастър лентата от 1996 г. Новото обширно специално издание на “Revolver” следва глобално утвърдените ремиксирани и разширени специални издания на “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” (2017), “The Beatles” (“White Album”) (2018), “Abbey Road” (2019) и “Let It Be” (2021).

Всички нови издания на “Revolver” включват нов стерео микс на албума, базиран директно на оригиналните четирипистови мастър ленти. Аудиото е с невероятна яснота благодарение на авангардна технология за демиксиране, разработена от награждавания звукооператорски екип, ръководен от Emile de la Rey в’s WingNut Films Productions Ltd. на Peter Jackson. Физическите и дигиталните супер делукс колекции също включват оригиналния моно микс на албума, 28 ранни записа от сесиите и три записани в домашни условия демота, както и EP с нови стерео миксове и ремастерирани моно миксове на “Paperback Writer” и “Rain”. Новият Dolby Atmos микс на албума ще бъде издаден дигитално.

Във всичките си конфигурации специалното издание на “Revolver” е с наградената с Grammy оригинална обложка, създадена от германския басист и творец Klaus Voormann, дългогодишен приятел на The Beatles. Красивата книга в супер делукс колекциите на CD и винил включва предговор от Paul McCartney, въведение от Giles Martin; съдържателно, просветляващо есе от Questlove; и проницателни глави и подробни бележки към парчетата от историка в областта на Beatles, автор и радиопродуцент Kevin Howlett. Книгата е илюстрирана с редки и невиждани досега снимки, непубликувани досега изображения на ръкописни текстове на песни, кутии за ленти и звукозаписни листове, както и печатни реклами от 1966 г. и откъси от графичния роман на Voormann “birth of an icon: Revolver”.

След издаването на революционния си албум от 1965 г. “Rubber Soul” и приключването на концертите за годината, решение в последния момент да се отмени заснемането на трети филм за Beatles, “A Talent For Loving”, оказва значителен ефект върху създаването на “Revolver“. Времето, предвидено за снимки и записване на песни за саундтрака, отпада от графика на групата, което им позволява да си вземат 4-месечна почивка преди началото на звукозаписните сесии за “Revolver“. “Едно е сигурно, следващият албум ще е много различен”, казва John няколко седмици преди завръщането на групата в студиото.

Издаден на 5 август 1966 г. “Revolver“, прекарва 7 седмици на върха на класацията за албуми в Обединеното кралство, а сингълът с “Eleanor Rigby” и “Yellow Submarine” оглавява класацията за сингли. В Щатите Capitol издава версия на “Revolver” с 11 песни, която остава на първа позиция в класацията за албуми на Billboard в продължение на 6 седмици.

Предлага се в 5CD/4LP Super Deluxe, 2CD Deluxe, Picture Disk, 1LP, 1CD, за изтегляне и стрийминг. Предварителни поръчки: тук.

The Beatles: “Revolver” Super Deluxe Edition

CD1: 2022 Stereo Mix by Giles Martin & Sam Okell

 1. Taxman
 2. Eleanor Rigby
 3. I’m Only Sleeping
 4. Love You To
 5. Here, There And Everywhere
 6. Yellow Submarine
 7. She Said She Said
 8. Good Day Sunshine
 9. And Your Bird Can Sing
 10. For No One
 11. Doctor Robert
 12. I Want To Tell You
 13. Got To Get You Into My Life
 14. Tomorrow Never Knows

CD2 or LP2: Sessions

 1. Tomorrow Never Knows (Take 1)
 2. Tomorrow Never Knows (Mono mix RM 11)
 3. Got To Get You Into My Life (First version) – Take 5
 4. Got To Get You Into My Life (Second version) – Unnumbered mix – mono
 5. Got To Get You Into My Life (Second version) – Take 8
 6. Love You To (Take 1) – mono
 7. Love You To (Unnumbered rehearsal) – mono
 8. Love You To (Take 7)
 9. Paperback Writer (Takes 1 and 2) – Backing track – mono
 10. Rain (Take 5 – Actual speed)
 11. Rain (Take 5 – Slowed down for master tape)
 12. Doctor Robert (Take 7)
 13. And Your Bird Can Sing (First version) – Take 2
 14. And Your Bird Can Sing (First version) – Take 2 (giggling)

CD3 or LP3: Sessions Two

 1. And Your Bird Can Sing (Second version) – Take 5
 2. Taxman (Take 11)
 3. I’m Only Sleeping (Rehearsal fragment) – mono
 4. I’m Only Sleeping (Take 2) – mono
 5. I’m Only Sleeping (Take 5) – mono
 6. I’m Only Sleeping (Mono mix RM1)
 7. Eleanor Rigby (Speech before Take 2)
 8. Eleanor Rigby (Take 2)
 9. For No One (Take 10) – Backing track
 10. Yellow Submarine (Songwriting work tape – Part 1) – mono
 11. Yellow Submarine (Songwriting work tape – Part 2) – mono
 12. Yellow Submarine (Take 4 before sound effects)
 13. Yellow Submarine (Highlighted sound effects)
 14. I Want To Tell You (Speech and Take 4)
 15. Here, There And Everywhere (Take 6)
 16. She Said She Said (John’s demo) – mono
 17. She Said She Said (Take 15) – Backing track rehearsal

CD4 or LP4: 2022 Mono transfer of original tape

 1. Taxman
 2. Eleanor Rigby
 3. I’m Only Sleeping
 4. Love You To
 5. Here, There And Everywhere
 6. Yellow Submarine
 7. She Said She Said
 8. Good Day Sunshine
 9. And Your Bird Can Sing
 10. For No One
 11. Doctor Robert
 12. I Want To Tell You
 13. Got To Get You Into My Life
 14. Tomorrow Never Knows

CD5 or 7″: Bonus EP

 1. Paperback Writer (2022 Stereo)
 2. Rain (2022 Stereo)
 3. Paperback Writer (Mono)
 4. Rain (Mono)