The Black Crowes ще пуснат EP с кавъри на 4 май и планират да прекарат време в студиото, за да стартират албум с оригинали през януари

Дванадесет години след издаването на акустичния албум “Croweology“, с последвала неприятна раздяла и неочаквано събиране между тях, The Black Crowes най-накрая пускат нова музика. „Нови записи, стара музика“, казва през смях фронтменът Chris Robinson. Той има предвид “1972“, колекция от шест прясно записани кавърa от тази година, която ще бъде достъпна ексклузивно в Amazon Music на 4 май. Първият сингъл, елегантна версия на „Papa Was a Rolling Stone“ на Temptations е налична сега.

Докато братята Robinson се опитват да възстановят творческото си партньорство, сесиите са като „бебешки стъпки“ за тях, казва Chris, „ситуация с по-малко напрежение“ от новите песни. Не им се наложи да бъдат толкова дълго в студиото; китаристът Rich Robinson успя да завърши повечето си партии за ден и половина, преди да даде положителна проба за Covid-19 и да се оттегли. Оттогава той се възстанови и братята Robinson пишат собствени песни, целящи да влязат в студиото през януари – Chris казва, че е завършил своята част от „15 или 20“ песни.

За Chris 1972-ра беше ключова година, когато „рок енд рол музиката представляваше тази космическа американска музикална атмосфера“, както е илюстрирано от Exile on Main Street на Stones. „Това са някои от светите реликви на рокендрола“, казва той.

EP-то включва също кавъри на „Rocks Off“ на Rolling Stones, „The Slider“ на T-Rex, „You Wear It Well“ на Rod Stewart, „Easy to Slip“ на Little Feat и „Moonage Daydream“ на Дейвид Боуи. „Готиното за мен е колко широк беше спектърът на музиката и как всичко беше в една и съща радиостанция“, казва Rich.

Встъпителното парче на този албум, „Rocks Off“, може да изглежда като избор за група, която преди е била вбесена от понякога преувеличени сравнения със Stones, но Rich Robinson вижда тази песен като „трамплин или начална точка” за EP-то. Във всеки случай групата не крие своите вкусове в наши дни: „Имам предвид, че имам татуирани Rolling Stones по тялото си“, казва Крис. „В интерес на истината, толкова много обичам Rolling Stones, че може да си направя друга татуировка на Rolling Stones – същата, точно до нея“.

След много бурни години, братята Robinson, сега в петдесетте, казват, че са оптимисти за бъдещето на партньорството си. „Изкарахме страхотно лято миналата година“, казва Chris. „Мисля, че и двамата сме целеустремени. И не бих могъл да бъда по-развълнуван от новите песни, върху които работим.” Юбилейното турне на групата Shake Your Money Maker продължава тази година, започвайки през май, а на 4 май те ще изпълнят EP-то “1972” на живо от Whiskey a Go-Go на L.A. в сет, излъчван на живо по Twitch канала на Amazon Music.

Миналата седмица барабанистът и основател на The Black Crowes Steve Gorman – който беше изключен от сегашното събиране на групата – съди братя Robinson, настоявайки да бъде позволено да одитират записите на тяхното партньорство и да потвърдят точността на неговите хонорари. Братята Robinson отказа да коментира иска му.

The Black Crowes: “1972

01. Rocks Off (The Rolling Stones)
02. The Slider (T.Rex)
03. You Wear It Well (Rod Stewart)
04. Easy To Slip (Little Feat)
05. Moonage Daydream (David Bowie)
06. Papa Was A Rollin’ Stone (The Temptations)