Transatlantic – прог супергрупата на Neal Morse, Mike Portnoy, Roine Stolt и Pete Trewavas – обяви петия си студиен албум „The Absolute Universe“, който ще излезе на 5 февруари 2021 г.

Представяйки първата нова музика на групата от „Kaleidoscope “ (2014 г.) насам , с „The Absolute Universe“ групата направи нещо уникално и създаде две версии на записа: „The Absolute Universe: The Breath Of Life (Abridged Version)“ и „The Absolute Universe: Forevermore (Extended Version)“.

Както обяснява Mike Portnoy: “Имаме две версии на този албум. Едната версия е с продължителност 90 минути, а другата – 60 минути. Но кратката версия не е само редактирана версия на удължената. Всяка от тях съдържа алтернативни версии и дори в някои случаи нови записи. Написахме нови текстове и в някои песни пеят различни хора в различнните версии на албума. Някои от заглавията на песните също са променени, докато други може да останат същите, но композиционно това, което ще чуете, е променено. Трябва да оцените, че това, което направихме, е уникално. Преработихме песните, за да направим двете версии различни. ” Pete Trewavas добавя: „Написахме нова музика за единичния компактдиск“, добавя Trewavas. “Нещо повече, има разлики и в инструментите, използвани в някои от песните в двата записа”.

Всеки албум ще бъде достъпен на CD, винил и в дигитален вид. Предвидена е и трета версия, наречена The Absolute Universe: The Ultimate Edition, която събира двете версии заедно в един пищен пакет, който включва 5LP, 3CD и Blu-ray, който съдържа 5.1 съраунд микс с визуални изображения и документални кадри. Всички издания имат уникални обложки, създадени от Thomas Ewerhard. Предварителните поръчки започват на 20 ноември.

Ето новото видео, „The World We Used To Know“:

Първоначалните записи започват през септември 2019 г., когато групата се събира в Швеция, за да напише и подреди новия материал. Както Portnoy обяснява: “За период от 10-14 дни ние имахме първоначални варианти на песните. След това всички се върнахме в своите студия и довършихме записа”.

“Всичко продължаваше да се разширява и разширява”, спомня си Stolt. “Затова решихме, че има смисъл да направим двоен албум. Тогава Pete и Neal казаха, че смятат, че това ще бъде твърде дълго и трябва да го намалим до един … Но ние вече записвахме и не изглеждаше възможно да се намали. Имаше толкова много парчета, които всеки от нас обичаше и не искаше да губи. Тогава се озовахме в дискусии за това как да продължим напред”.

Този албум бележи връщане към концептуалните албуми на Transatlantic. „Е, идеята Transatlantic да направим концептуален запис този път няма да шокира никого, нали?“, Смее се Portnoy. “Това, което имаме, е по същество една гигантска композиция, разделена на глави. Сюжетът е за борбите, пред които са изправени всички в обществото днес”. „Не започнахме с идеята това да бъде концептуален албум“, признава Stolt. “Начинът, по който нещата стават при нас, е, че имаме много идеи и те се развиват спонтанно, когато се срещнем. Всичко се случва в момента”.

Transatlantic – „The Absolute Universe: Forevermore (Extended Version)

Disc 1

01. Overture (08:11)
02. Heart Like A Whirlwind (05:11)
03. Higher Than The Morning (05:29)
04. The Darkness In The Light (05:43)
05. Swing High, Swing Low (03:48)
06. Bully (02:11)
07. Rainbow Sky (03:19)
08. Looking For The Light (03:59)
09. The World We Used To Know (09:21)

Disc 2

01. The Sun Comes Up Today (05:38)
02. Love Made A Way (Prelude) (01:25)
03. Owl Howl (07:05)
04. Solitude (05:41)
05. Belong (02:49)
06. Lonesome Rebel (02:53)
07. Looking For The Light (Reprise) (05:12)
08. The Greatest Story Never Ends (04:17)
09. Love Made A Way (08:02)