William DuVall, фронтменът на емблематичната група Alice In Chains, ще издаде втория си самостоятелен албум, “11.12.21 Live-In-Studio Nashville”, на 10 юни чрез DVL Recordings.

Албумът улавя изпълнение на експлозивно трио (заедно с басиста Jeffrey Blount и барабаниста Greyson Nekrutman), записано директно на живо в прочутото студио Welcome To 1979 в Нашвил на 12 ноември 2021 г. След изпълнението не е имало никакво „поправяне“ или ремиксиране. То е толкова заредено, необработено и вълнуващо. Компактдискът е поставен в красив дигипак с шест панела. Първите 500 копия са с автограф от DuVall.

Официалното музикално видео за “Rockslide” от “11.12.21 Live-In-Studio Nashville” може да видите по-долу. Визията е сглобено от Роджър Окамато от снимки, направени по време на сесията за записа на албум на живо от Медисън Торн.

Дебютният соло албум на William, аплодирания от критиката, „One Alone“, пристигна през октомври 2019 г. Албумът с 11 песни показа мощния глас на DuVall без никакъв акомпанимент, освен акустична китара.

За разлика от многопластовото звуково нападение, съставляващо по-голямата част от дискографията му, „One Alone“ беше изключително топъл и интимен — отчасти късна вечерна изповед, отчасти концерт в хола. Както го описа William по това време: „Почувствах нужда да разкрия всичко. Този албум е само един глас, една китара. Това показва сърцевината ​​на това кой съм аз като певец, китарист и автор на песни.”

Преди три години DuVall каза за „Out Of The Box“ на Q104.3, че не бил решил да направи албум, докато не е записал първото парче „‘Til The Light Guides Me Home“. „Написах я с намерение да я дам на някой друг и когато за първи път [имах идеята за песента], тя свиреше като плоча в главата ми“, обясни той. „Това беше една от онези [бързи] песни. … Това е, за което живеем и не се случва достатъчно често. Но когато това стане, вие просто казвате „Добре, аз съм.“ И просто позволявате да се случи – махнете се от пътя.“

При първоначалната записна сесия DuVall прави демо записи на още седем мелодии, всички от които се озоваха в албума „One Alone“.

Преди да се присъедини към Alice In Chains през 2006 г., DuVall беше член на пънк рок групите Awareness Void Of Chaos, Neon Christ, Bl’ast! и Final Offering. Дългата музикална история на DuVall включва и соловата работа на китариста на Alice In Chains Jerry Cantrell и записи с Comes With The Fall.

Cantrell се сприятелява с членовете на Comes With The Fall в началото на 2000-те, свирейки на концерти с групата на Западното крайбрежие, след което привлича музикантите да обикалят с него като откриваща група и бек група в подкрепа на албума му „Degradation Trip“.

DuVall пее в последните три албума на Alice In Chains: „Black Gives Way To Blue“ от 2009 г., „The Devil Put Dinosaurs Here“ от 2013 г. и „Rainier Fog“ от 2018 г.

William DuVall: “11.12.21 Live-In-Studio Nashville

01. The Last Light
02. The 3 Wishes
03. Unbreakable
04. Fire Come Down
05. Rockslide
06. So Divine
07. White Hot
08. Flying Blind