Нищо не е вечно – това, разбира се,  важи и за рок групите.

Понякога сме сигурни, че турнето на някоя банда ще бъде последно – когато през 2014 Motley Crue обявиха своето последно турне, те подписаха договор (“Cessation of Touring Agreement”), който не им позволява да бъдат пак на сцена. Но в историята на рок музиката има достатъчно примери, когато последното турне се оказва предпоследно… или пред-предпоследно 🙂 И дори Deep Purple, които сега тръгват на “The Long Goodbye Tour” не изглеждат съвсем сигурни дали искат да се пенсионират.

The Who (1982)

Множество фактори причиниха раздялата на the Who след турнето им през 1982’s ‘It’s Hard‘. Но седем години по-късно те решиха да бъдат отново заедно и да отбележат 25-тата годишнина на групата. Още едно събиране, този път за ‘Quadrophenia,’ последва през 1996 и от тогава те са на път сравнително често.

Ozzy Osbourne (1992)

Бащицата на тежката музика Ozzy бе планирал да се пенсионира през 1992-ра, дори нарече турнето в съпорт на албума ‘No More Tears‘ “No More Tours.” И не мина много време след последното шоу, той промени мнението си: “Retirement sucked”, и само три години по-късно той се завърна с ‘Ozzmosis.’

Judas Priest (2011)

Judas Priest озаглавиха турнето си през 2011 “Epitaph World Tour” и имаха намерение то да бъде последно. Китаристът K.K. Downing дори се пенсионира шест седмици преди първото шоу. И каква изненада – последното турне още не бе завършило, окрилени от новото попълнение Richie Faulkner, музикантите анонсираха своите планове да останат заедно и да издадат нов албум. ‘Redeemer of Souls’ излезе през 2014-та.

Kiss (2000)

В края на 90-те Kiss (в състава тогава с Ace Frehley и Peter Criss) върнаха славата на една от най-големите концертни групи на планетата. Няколко години по-късно старите конфликти се възпламениха, групата реши да сложи край и тръгна на “Farewell Tour” през 2000 г. Както често се случва обаче, Paul Stanley и Gene Simmons бързичко смениха мнението си и продължиха без старите дружки.

Elton John (1977)

По време на своя концерт на Wembley Arena на 3-ти ноември 1977, Elton John вцепенява публиката с изявлението: “Не съм бил на турне от доста време и за мен бе трудо да взема това решение – дали да продължа с турнетата. Но аз реших – това е посленото шоу, което ще направя” Разбира се, не се получава точно така и през февруари 1979-та, той е пак на път с перкусиониста Ray Cooper на дълго турне, отвело го дори в СССР.

Black Sabbath (1999)

Black Sabbath бяха толкова сериозни с напускането на сцената през 1999-та, че нарекоха турнето “The Last Supper.” Но както и с ранното пенсиониране на Ozzy, не се случва точно така. Малк повече от година след последния концерт, те вече записват с продуцента Rick Rubin и макар тези песни да остават недовършени, те се събират без барабаниста Bill Ward за да направят своето “The End Tour,” което завърши на 4-ти февруари 2017-та в родния им Бирмингам.

Scorpions (2010)

Германските хеви метъли си обещават да напуснат сцената след промо турнето ‘Sting in the Tail’ (2010-та). Обаче, видите ли, те забелязали колко е силна връзката им с по-младата публика и размислили. След “Final Sting” следва “Return to Forever / 50th Anniversary Tour”.

Cream (1968)

Търканията между Jack Bruce и Ginger Baker са още от преди супергрупата Cream – мразели се още докато свирят в Graham Bond Organisation. Затова и само две години след дебюта си, на 26-ти ноември 1968-ма Cream изнасят своя последен концерт. На Eric Clapton му трябват около 37 години, за да осъзнае колко му липсва да свири с тази легендарна ритъм-секция. Той организира серия от концерти на триото в Royal Albert Hall, Лондон през май 2005-та и нещата очевидно минават добре, те изнасят още три шоута в Madison Square Garden, Ню Йорк през октомври същата година.

The Band (1976)

Много истории се разказват за ‘The Last Waltz’ – концертът, с който the Band слагат точка на 16 години по пътищата с приятели като Bob Dylan, Neil Young и Muddy Waters. През 1983, четирима от оригиналните членове (без Robbie Robertson, който категорично отказва) се събират отново и са активни до смъртта на Rick Danko през 1999-та.

Nine Inch Nails (2009)

Trent Reznor се опасяваше да не завърши “като Gene Simmons, старец който се гримира за да забавлява децата – като клоун, който отива на работа”, затова озаглави турнето през 2009-та “Wave Goodbye Tour” и мислеше да приключи с концертите. Макар и никога да не пенсионира името Nine Inch Nails, той се посвети на другите си проекти през следващите няколко години. И съвсем не беше изненадващо, когато през 2013-та NIN издадоха ‘Hesitation Marks’ и цяла година обикаляха световните сцени с “Twenty Thirteen Tour”

Meat Loaf (2013)

Оправдавайки се с “непосилни физически изисквания” по време на концертите си, Meat Loaf реши да се откаже от турнетата след своето “Last at Bat” през пролетта на 2013-та. През септември същата година участва в няколко шоута в Лас Вегас и възобнови активна концертна дейност през 2015-та. Завръщането може да се окаже кратко, промотирайки ‘Braver Than We Are‘ той сподели: “Вече съм почти на 70, не мога да продължавам вечно така”.

Status Quo (1984)

През 1984-та, Status Quo приключиха своята концертна кариера с турнето “End of the Road Tour”, 10-седмична разходка в Европа и Великобритания. След това продължиха да пишат нови песни и записват албуми, участваха на Live Aid и се завърнаха в активния концертен живот през април 1986-та, с иронично озаглавения “Quo’s Back Tour.”