Шведската поп група ABBA, която беше популярна през 70-те и 80-те, не беше издавала албум почти четири десетилетия. Но това ще се промени, защото  Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson и Anni-Frid Lyngstad са записали новия си албум и той ще бъде издаден още тази година.

Шведският поп квартет обяви новата колекция „Voyage“, която ще бъде продължение на последния им албум от 1981 – „The Visitors“. Тя ще съдържа 10 песни, една от които ще бъде коледна, а две от тях – „I Still Have Faith In You“ и „Don’t Shut Me Down“ вече можете да слушате по-долу.

Voyage” ще излезе на 5 ноември и ще бъде последван от серия концерти със същото име, определени като революционни, защото на тях ще участват виртуални копия на квартета. Те ще стартират през май 2022 г. в Лондон. В продължение на 5 седмици всеки от групата е бил заснет от 160 камери, за да може групата да заяви, че това не са техни имитации, а са самите изпълнители. Дигитaлните версии на ABBA ще излязат на сцената заедно с 10-членен бенд в специално създадена концертна зала в Олимпийския парк в Лондон, кръстена на групата – ABBA Arena.

Днес се появи още едно парче, “Just a Notion”. То е записано първоначално по време на сесиите за албума “Voulez-Vous” през септември 1978 г., но не влиза в окончателния вариант на албума. Инструменталът му е осъвременен, но са запазени оригиналните вокали от 78-ма. Björn Ulvaeus описва новия сингъл като „нелепо щастлива песен“ и „да се надяваме, че ще ви развесели в тези мрачни времена!“

Björn и Benny разказаха от Лондон, че всичко е започнало преди 4-5 години. Benny сподели, че когато снимали аватарите им (наричат ги “аббатари”) за шоуто в името на максималната автентичност, се наложило да обръсне брадата си, която носи от 50 години. Лондон е избран, защото е най-доброто място за театри, музика, концерти, разказва Benny. “Тук има много таланти, инфраструктра, а и британците много ни обичат“, допълва Björn. Двамата обясниха, че в концерта им на специално изградената арена ще са включени 22 песни, включително класики. Премиерата е на 27 май 2022 г., спектаклите ще са 6 пъти седмично с цени на билетите, започващи от 21 паунда. Продажбата им започва на 7 септември.

Дигиталните аватари на групата (т.нар “abbatars”) са създадени с помощта на специална технология, наподобяваща тази, използвана за Gollum (Andy Serkis) от „Власелинът на пръстените“, a екип от 850 човека от компанията за специални ефекти на Джордж Лукас – „Industrial Lights and Magic“, създават дизайна и анимират младите версии на АВВА.

ABBA “Voyage

  1. I Still Have Faith in You
  2. “When You Danced with Me”
  3. “Little Things”
  4. Don’t Shut Me Down
  5. “Just a Notion”
  6. “I Can Be That Woman”
  7. “Keep an Eye on Dan”
  8. “Bumblebee”
  9. “No Doubt About It”
  10. “Ode to Freedom”