ABBA, една от най-успешните и обичани поп групи на всички времена, представя новия си студиен албум, озаглавен “Voyage”. Шведската група, която беше популярна през 70-те и 80-те, не беше издавала албум почти четири десетилетия. 

Voyage” излиза официално днес, 5 ноември и ще бъде последван от серия концерти със същото име, определени като революционни, защото на тях ще участват виртуални копия на квартета. Те ще стартират през май 2022 г. в Лондон. В продължение на 5 седмици всеки от групата е бил заснет от 160 камери, за да може групата да заяви, че това не са техни имитации, а са самите изпълнители. Дигитaлните версии на ABBA ще излязат на сцената заедно с 10-членен бенд в специално създадена концертна зала в Олимпийския парк в Лондон, кръстена на групата – ABBA Arena.

След като през септември изпълнителите обявиха сензационното си завръщане с живо включване в YouTube, гледано от над 2 млн. зрители, те счупиха рекорда на Universal Music Group за най-бързата предварителна продажба във Великобритания – над 80 000 копия за три дни.

Новият албум е плод на четири години неуморна работа, през които АBBA се срещат в студиото на Benny Andersson в Стокхолм и създават магията, наречена ‘Voyage’ . Както всички предишни заглавия на любимата четворка, ‘Voyage’ е написан и продуциран от Benny и Björn Ulvaeus, a аранжиментите и текстове им се се допълват от неповторимите вокали на Agnetha Fältskog и Anni-Frid Lyngstad.

Björn и Benny разказаха, че всичко е започнало преди 4-5 години. Benny сподели, че когато снимали аватарите им (наричат ги “аббатари”) за шоуто в името на максималната автентичност, се наложило да обръсне брадата си, която носи от 50 години. Лондон е избран, защото е най-доброто място за театри, музика, концерти, разказва Benny. “Тук има много таланти, инфраструктра, а и британците много ни обичат“, допълва Björn. Двамата обясниха, че в концерта им на специално изградената арена ще са включени 22 песни, включително класики. Премиерата е на 27 май 2022 г., спектаклите ще са 6 пъти седмично с цени на билетите, започващи от 21 паунда. Продажбата им започва на 7 септември.

Дигиталните аватари на групата (т.нар “abbatars”) са създадени с помощта на специална технология, наподобяваща тази, използвана за Gollum (Andy Serkis) от „Власелинът на пръстените“, a екип от 850 човека от компанията за специални ефекти на Джордж Лукас – „Industrial Lights and Magic“, създават дизайна и анимират младите версии на АВВА.

Албумът излиза на българския музикален пазар от Анимато Мюзик и Universal Music Group.

ABBA: “Voyage

  1. I Still Have Faith in You
  2. “When You Danced with Me”
  3. “Little Things”
  4. Don’t Shut Me Down
  5. Just a Notion
  6. “I Can Be That Woman”
  7. “Keep an Eye on Dan”
  8. “Bumblebee”
  9. “No Doubt About It”
  10. “Ode to Freedom”