Шведските мелодик-метъли Amaranthe ще издадат новия си албум, “The Catalyst”, на 23 февруари 2024 г. чрез Nuclear Blast Records.

Албумът ще бъде достъпен дигитално и в различни физически формати, включително CD, винил и 2CD специално издание.

Китаристът Olof Mörck споделя: „Така че най-после е официално! Той беше дълго време в процес на създаване и повече усилия бяха вложени в този албум, отколкото във всеки предишен запис на Amaranthe. Вече усетихте какво предстои с “Damnation Flame“, но тъй като това е най-разнообразният и еклектичен албум на Amaranthe до момента, очаквайте неочакваното! Ние откриваме нова музикална основа в “The Catalyst”, но същността на това, което имаме творчески, е напълно непокътната. Веднага ще стане ясно, че слушате Amaranthe, както и веднага ще стане очевидно, че това е както скок напред, така и стъпка нагоре. Нямам търпение всички вие да чуете какво сме приготвили, тъй като както и да ни видите да изпълняваме тези чисто нови песни на живо СКОРО!

The Catalyst“ е концептуално най-последователната творба в легендарната история на Amaranthe. Посветен на представите за трансформация и откровение, той прониква по-дълбоко от всеки предишен албум, както обяснява Mörck.

Правили сме тези неща и преди, но никога не сме били толкова театрални, колкото този път“, казва той. „Всъщност всички се съмнявахме дали сме отишли твърде далеч този път, но аз също реших, че тази група винаги е била такава. Буквално първите секунди от първото ни видео бяха голяма експлозия! Но да, „The Catalyst“ е по-театрален от всякога. Никога преди не сме били симфонични или оркестрови, но този път просто си помислихме защо не? Защото можем! Ключът към този албум е, че се освободихме от границите и решихме да направим нещо още по-приключенско.”

Amaranthe прекараха повече от десетилетие, за да се утвърдят като страхотна, позитивна и пламенно мелодична метъл банда. От експлозивния им едноименен дебют през 2011 г. до по-сложните, “Massive Addictive” от 2014 г. и безупречното му продължение “Maximalism” (2016), Amaranthe майсторски размиха границите между мелодичен метъл, смазваща бруталност, кинематографичен размах и футуристичен блясък.

Водени от безкрайно гениалното композиране на китариста Mörck и мощната вокалистка Elize Ryd, тяхното издигане до известност е радост за окото. Широко аплодирани за своите ослепителни концерти, шведите достигнаха нов връх на творчеството си с изключително успешния „Helix“ от 2018 г., албум, който издигна визията на групата до нови висоти, ширини и дълбочини, като същевременно демонстрира брилянтността на Elize и нейния ко-вокалист, наскоро присъединил се Nils Molin.

Не само славно завръщане, но цялостно надграждане на техния превъзходен звук, последното им предложение, „Manifest“ от 2020 г., беше най-дръзкият, динамичен и незабравим албум, който Amaranthe са издавали до момента.

Amaranthe през 2023 са:

Elize Ryd – вокал
Mikael Sehlin – тежки вокали
Olof Mörck – китара, клавишни
Johan Andreassen – бас
Morten Løwe Sørensen – ударни
Nils Molin – вокал

Предстоящите концерти на групата:

05.08. FI Lieto – Smuggler Rok
10.08. ES Villena – Leyendas Del Rock
17.-19.08. CZ Moravský Krumloch – Rock Castle
20. – 24.09. DE Berlin – Full Metal Cruise
01.12. FI Jyväskyla – John Smith Rock Frozen
02.12. FI Joensuu, Unholy Winter Fest