Легендата в рока Don Airey (Deep Purple) идва през август с мега проекта си Allstars Night. Култови парчета на Rainbow, Whitesnake, Ozzy Osbourne, Deep Purple, Gary Moore са само част от селекцията на Airey, подготвена за концерта в Пловдив на 29 август.

„Ще бъде грандиозно шоу!”, гарантира барабанистът на супергрупата Bernhard Welz. Месец преди събитието той разказва как се е зародил проектът и споделя пристрастията си към родната публика: „Обожавам, когато съм в България, публиката е невероятна! Винаги е велико да свиря тук!”. Австриецът, работил с десетки знакови имена в рока, е човекът, накарал фронтмена на Iron Maiden Bruce Dickinson да пее на български „Ерген деда” и да запише рок версия на народната песен в студио. Вижте какво споделя още Bernhard Welz за предстоящия концерт с Don Airey в Пловдив:

Зареждане със 100 % рок енергия е заявката на топ събитието през август у нас. Събирателна точка за ревностните феновете на хард рока е Летен театър – „Бунарджика” в Пловдив. Очакват ги култови хитове на Rainbow, Whitesnake, Ozzy Osbourne, Deep Purple, Gary Moore и на още рок легенди. Обединяващото за тях е фигурата на неподражаемия кийбордист Don Airey – пряк участник в създаването на всяка една от песните, превърнали се в рок класика.

„Ще изпълним емблематични песни от емблематични албуми, в които е свирил самият Don Airey – песни на Whitesnake, Gary Moore, Ozzy Osbourne, Rainbow и разбира се, няколко велики парчета на Purple. Все пак Don е настоящият клавирист на тази легендарна банда. Ще бъде грандиозно шоу!”, сподели за българската публика барабанистът Bernhard Welz. Самият той вече повече от две десетилетия работи с групи като Deep Purple, Iron Maiden, Uriah Heep, Genesis, Rainbow, Whitesnake и мн. др.

В супергрупата Don Airey Allstars вокалите са поверени на Carl Sentence от Nazareth. На китарата ще бъде Kaitner Z Doka – също реализирал проекти с имена като Jon Lord, Ian Paice и Bruce Dickinson. Съставът за концерта в Пловдив допълва басистът на Thunder Chris Childs.

Ето какво разказва в интервю Bernhard Welz, месец преди концерта:

Виждаме те често в България, какви чувства изпитваш, когато си тук и как изглеждат българите в твоите очи?

Обожавам, когато съм тук в България. Това е много специално време за мен. България е мой втори дом. Хората тук и по-специално публиката, са невероятни. Винаги е велико да свиря в България!

Работил си с много легендарни музиканти като Jon Lord, Don Airey, Ian Paice, Steve Morse, Bruce Dickinson, Steve Lukather, Ken Hensley, Joe Lynn Turner и още десетки други знакови имена в рока. Кой е бил основно вдъхновение за теб?

Моето най-голямо вдъхновение е със сигурност Ian Paice. Свирих за първи път с него през 2002, което по-късно се оказа ключът да свиря и с Jon Lord, и много други. Всъщност той е причината да свиря на барабани, след като гледах Deep Purple през 1993. В последствие всичко тръгна в множество проекти.

Ти си човекът, който накара фронтмена на Iron Maiden Bruce Dickinson да пее на български – на двата мащабни концерта с музиката на Jon Lord и Deep Purple в НДК през март.  Как се стигна до това?

Винаги много съм харесвал тази песен „Ерген деда”. Също така и другите колеги от бандата много се вдъхновиха от нея. Беше 2:00 сутринта в България, когато изведнъж се роди тази идея: „Защо да не попитам Bruce, Roger Glover, John O’Hara и Kaitner Z Doka да направят рок версия на тази фолклорна песен?”. И едновременно всички казаха „Давай, защо не!”

И тогава Станислава (приятелката му – бел. ред.) ме запали да помолим Теодосий Спасов да свири на кавал в песента и той веднага каза ДА.

Така че аз продуцирах парчето в моето студио в Австрия и два месеца по-късно записах вокалите в Загреб, Хърватска. Мисля, че крайният резултат беше много добър… Още песента не е издадена, но се надявам скоро да го направим. И също така, като имахме онези два концерта в София, им казах, че сега е абсолютно задължително да изпълним „Ерген деда” на живо! И така напрвихме J!

На 29 август ще свирите в Пловдив с Don Airey от Deep Purple, а вокалист на супер групата ще бъде друг забележителен музикант – Carl Sentence от „Назарет”. Как се запознахте и какви общи участия сте имали?

Да! Ние започнахме с точно този състав през септември 2006 в Австрия. Точно тогава Don избра Carl Sentence. Тогава се запознах с Carl.

Ние се научихме да работим бързо помежду ни, защото всеки от членовете Don Airey Allstars е зает с най-различни проекти, както и в своите групи.

Какви песни ще ни изсвирите на концерта в Пловдив?

Да, разбира се, че ще изсвирим няколко песни от каталога на Don Airey, но в никакъв случай няма да се превърнем в поредната трибют група. Ще изпълним емблематични песни от емблематични албуми, в които е свирил самият Don – песни на Whitesnake, Gary Moore, Ozzy Osbourne, Rainbow и разбира се, няколко велики парчета на Purple. Все пак Don е настоящият клавирист на тази легендарна банда. Ще бъде грандиозно шоу, така че се надявам да дойдете, за да се насладите на една велика рок-енд-рол вечер!”.

Bernhard Welz е австрийски барабанист, композитор и продуцент, роден в Грац през 1978 г.

Започва да свири на пиано в музикалното училище на 8-годишна възраст, а по-късно и на китара под влиянието на китариста на Queen – Brian May. Решаващ за музикалната му кариера обаче е концерт на Deep Purple от 1993 г., след който той захваща барабаните. Именно с ударните инструменти той завършва гимназия, а по-късно взема и диплома от консерваторията в Инсбрук.

Феновете на рока в цяла Европа, включително България, го познават от концертите му с членовете на великите Deep Purple, Iron Maiden, Uriah Heep, Genesis, Rainbow, Whitesnake, Ozzy… Работил е с Jon Lord, Don Airey, Ian Paice, Steve Morse, Steve Lukather, Suzi Quatro, John McLaughlin, Jeff Scott Soto, Ken Hensley, Joe Lynn Turner, Graham Bonnet, Doogie White, Biff Byford и още десетки имена-легенди в рока.

Рок събитието Don Airey Allstars Night ще бъде на 29 август 2023, на сцената на Летния театър в Пловдив. Начало на концерта – в 20:00.

Билетите са предлагат в мрежата на Eventim.