Jet Black, барабанист и основател на английската пънк рок група The Stranglers, почина във вторник в дома си в Северен Уелс. Той беше на 84.

Той не беше много добре от известно време“, обясни колегата от групата Baz Warne в изявление, „но когато говорих с него последно, преди три седмици, той се смееше и искаше да чуе всички новини… все още се интересуваше. За мен беше привилегия да го познавам и да работя с него и да го наричам приятел и ще ми липсва до края на дните ми.“

Басистът Jean-Jacques Burnel нарече Black “сила на природата” и каза, че Stranglers “нямаше да съществуват, ако не беше той”.

Роден като Brian Duffy, Black свири на барабани в джаз групи през 60-те години и беше успешен бизнесмен (притежаваше множество от камиони за сладолед), когато Stranglers бяха създадени в началото на 1974 г.

Той захвърли всичко от предишния си живот, за да се посвети на нашата обща цел“, спомня си основателят на фронтмена Hugh Cornwell в изявление. „Успехът на The Stranglers се основава на неговата решителност и стремеж.“

Мениджърът Sil Willcox допълва Cornwell. „Той беше реактивната сила, която изстреля The Stranglers. Той беше реактивната сила, която задвижи решимостта на групата да бъде чута и забелязана“, каза той. „Jet Black беше истински важен. Проницателен в бизнеса, талантлив барабанист и обсебен перфекционист.“

Дебютният албум на The Stranglers “Rattus Norvegicus” излиза през 1977 г. и те издават повече от дузина други и постигат успех с песни като „Golden Brown“, „No More Heroes“ и „Peaches“.

Black, който страдаше от респираторни проблеми от детството си, се оттегли от групата през 2007 г. поради сърдечни проблеми, но се върна на турне през 2010 г. Той окончателно се оттегли през 2015 г.

В допълнение към написването на две книги за времето си в Stranglers, Black проектира мебели и патентова Jet Black Power Bass Drum Pedal.