Бившият китарист на Dire Straits Jack Sonni е починал на 68-годишна възраст, все още не е уточнена причината за смъртта му.

Официалният акаунт на групата в X (бивш Twitter) отдаде почит на Sonni, най-известен като “другия китарист” заедно с фронтмена Mark Knoplfer за тяхното турне Brothers in Arms през 1985-86. Той също така свири на китарен синтезатор в песента “The Man’s Too Strong” от албума “Brothers in Arms” от 1985 г., който до момента е продаден в над 30 милиона копия по целия свят.

Работих в малък, но истински магазин за китари в Манхатън няколко години и Mark влезе един ден“, каза Sonni пред DireStraitsBlog.com в интервю от 2020 г. „Той беше в града, започвайки да записва [албума на Dire Straits от 1980] Making Movies и търсеше нова китара. Бързо се сприятелихме и прекарахме доста време заедно през следващите четири години. Едва през декември 1985 г. той ме покани да дойда в Монсерат, да завършим албума и да отида на турне с него.

Последната спирка от турнето на Brothers in Arms, 26 април 1986 г. в Сидни, Австралия, бележи неочаквания край на времето на Sonni с Dire Straits. „Стоях на стълбите на хотела и помахах за сбогом на цялата група, докато тръгваха към летището, за да летят обратно за Обединеното кралство. Останах в Австралия и отидох да карам сърф! Разбира се, нямах представа, че това е последният път, когато ще видя групата.”

След като се оттегли от сцената през 1988 г., през последните години Sonni свири заедно с други възпитаници на Dire Straits в групата Dire Straits Legacy и беше планирано да бъде част от турнето на тази група през 2023 г., което трябва да започне на 15 септември. Това турне ще има спирка и в София през 2023-та, повече информация тук.

Направете го от любовта към свиренето, а не за слава или богатство“, отговори Sonni, когато го попитаха какъв съвет би дал на амбициозните музиканти в интервюто за DireStraitsBlog за 2020 г. „Много малко имат късмета да преживеят това, което направих аз, камо ли да достигнат успеха и богатството на Mark Knopfler. Така че се забавлявайте преди всичко.“