Музикалният клип към “Californication” на Red Hot Chili Peppers надмина 1 милиард гледания в YouTube.

Това е първото видео на бандата, което постига този успех, като през 2022 г. то е гледано средно по 290 000 пъти на ден.

Видеото, което излиза през 2000 г. и е публикувано в YouTube през 2009 г., е режисирано от Jonathan Dayton и Valerie Faris. В него участват голите до кръста членове на групата Anthony Kiedis, Flea, Chad Smith и John Frusciante, както и дигиталните им аватари в стила на видеоиграта “Tony Hawk’s Pro Skater”.

Като четвърти сингъл от едноименния албум от 1999 г., “Californication” се класира на 69-о място в Billboard Hot 100 и заема първа позиция в категория “Мейнстрийм и съвременни рок парчета” в САЩ. Въпреки че в класациите парчето не достига висотите на хитовете “Under the Bridge”, “Scar Tissue”, “Otherside”, и “Dani California”, “Californication” се превръща в най-популярното видео на Red Hot Chili Peppers. На второ място е “Otherside” с над 600 милиона гледания, а “Scar Tissue” и “Dark Necessities” са с по над 400 милиона гледания.

Новината за успеха на видеото идва само няколко дни след като Red Hot Chili Peppers обявиха дати за турне през 2023 г. с The Strokes, Iggy Pop, The Mars Volta, St. Vincent, The Roots, Thundercat, и King Princess.