Depeche Mode се завръщат с 15-ия си албум “Memento Mori” през пролетта догодина

На пресконференция в Берлин Depeche Mode обявиха новия си албум “Memento Mori”, който в момента се завършва от продуцентите James Ford и Marta Salogni в Лондон и ще излезе през пролетта догодина. Най-вероятно записът ще включва 12 песни, като няколко парчета ще бъдат запазени като бонуси за луксозно издание. Турнето “Memento Mori” ще стартира в Северна Америка, започвайки от Сакраменто на 23 март.

В пика на пандемията членовете на Depeche Mode се опитват едновременно да осмислят огромните загуби вследствие на вируса и да оценят живота на момента. Двете теми непрекъснато се появяват, когато фронтменът Dave Gahan и певецът и мултиинструменталист Martin Gore пишат текстовете за песните, които ще бъдат включени в 15-ия им албум. Те прегръщат тази идея като кръщават албума “Memento Mori”.

Директният превод на memento mori е, “Помнете, че трябва да умрете“, казва Gahan в интервю за Rolling Stone няколко дни преди пресконференцията в Берлин. “Много от песните навлизат в тази тема – да си напомним, че времето ни отлита бързо и трябва да го оползотворим по най-добрия начин, позитивно. Gore споделя, че за първи път чува латинската фраза от приятел: “Помислих си, какво страхотно заглавие на албума за песните, които вече бяха написани“, казва той. Това е от редките случаи, в които групата се спира на заглавие за албум по време на звукозаписния процес и го запазва до края.

Преди обаче да могат да влязат в студиото, заглавието придобива много по-голямо значение за Gahan и Gore. На 26 май Andy “Fletch” Fletcher, съосновател на Depeche Mode и свирещ на синтезатори и бас в групата от 1980, умира. “Мисля, че това циментира заглавието. Очевидно всички ще си помислят, че всички песни са написани много набързо след смъртта на Andy. Но всичко беше вече планирано и готово да започне. За съжаление Andy почина в момент, когато очакваше с нетърпение да започне с нас. Затова харесвам идеята за memento mori от по-позитивна гледна точка, като живей всеки ден и се възползвай максимално от времето си тук“, споделя Gore.

Това е първият път, когато правим нещо подобно без Fletch“, казва Gahan. “Всички песни бяха вече написани, преди той да почине, но когато нещо такова се случи в живота ти, песните се променят. Те приемат нови форми и имат различни значения, когато ги пееш. Мисля, че когато изпълнявах някои от вокалите, размишлявах за всякакви неща, но Fletch със сигурност се появяваше доста често в ума ми.”

Според Gore Fletcher би искал Depeche Mode да продължат. “Той винаги беше смятан за спойката в групата. За него би било немислимо смъртта му да доведе до края на групата“, казва той.

Освен че завършват албума, членовете на Depeche Mode се опитват да намерят решение на въпроса как да се върнат на сцената без един от основателите й. “Няма да заменим Fletch; няма причина да заменим Fletch“, казва Gahan. “Би било невъзможно. Имаше само един-единствен Fletch, това е сигурно.” Затова Gahan и Gore работят с мултиинструменталиста Peter Gordeno и барабаниста Christian Eigner, които са членове на Depeche Mode по време на турнетата на бандата от 90-те години насам, за да решат как всичко ще сработи на живо и как да се инкорпорира новата музика. Дългогодишният им сътрудник, филмов продуцент и фотограф Anton Corbijn пък вече работи с групата по визията за концертите.

Ето и датите за турнето:

23.03 – Sacramento, CA Golden 1 Center
25.03 – San Jose, CA SAP Center
28.03 – Los Angeles, CA Kia Forum
30.03 – Las Vegas, NV T-Mobile Arena

02.04 – San Antonio, TX AT&T Center
05.04 – Chicago, IL United Center
07.04 – Toronto, ON Scotiabank Arena
09.04 – Quebec City, QC Videotron Centre
12.04 – Montreal, QC Centre Bell
14.04 – New York, NY Madison Square Garden

16.05 – Amsterdam, NL Ziggo Dome
18.05 – Amsterdam, NL Ziggo Dome (New Show)
20.05 – Antwerp, BE Sportpaleis Antwerpen
23.05 – Stockholm, SE Friends Arena
26.05 – Leipzig, DE Leipziger Festwiese
28.05 – Bratislava, SK Národný Futbalový Štadión
31.05 – Lyon, FR Groupama Stadium (Date change)

02.06 – Barcelona, ES Primavera Sound Festival
04.06 – Dusseldorf, DE Merkur Spiel-Arena
06.06 – Dusseldorf, DE Merkur Spiel-Arena
09.06 – Madrid, ES Primavera Sound Festival
11.06 – Bern, CH Stadion Wankdorf
14.06 – Dublin, IE Malahide Castle
17.06 – London, UK Twickenham Stadium
20.06 – Munich, DE Olympiastadion
22.06 – Lille, FR Stade Pierre Mauroy
24.06 – Paris, FR Stade de France
27.06 – Copenhagen, DK Parken
29.06 – Frankfurt, DE Deutsche Bank Park

01.07 – Frankfurt, DE Deutsche Bank Park (New Show)
04.07 – Bordeaux, FR Matmut Atlantique (Date change)
07.07 – Berlin, DE Olympiastadion
09.07 – Berlin, DE Olympiastadion (New Show)
12.07 – Rome, IT Stadio Olympico
14.07 – Milan, IT San Siro
16.07 – Bologna, IT Stadio Renato Dall’Ara
21.07 – Klagenfurt, AT Wörthersee Stadion
23.07 – Zagreb, HR Arena Zagreb
26.07 – Bucharest, RO Arena Națională
28.07 – Budapest, HU Puskás Aréna
30.07 – Prague, CZ Letňany Airport

02.08 – Warsaw, PL PGE Narodowy
06.08 – Tallinn, EE Tallinna Lauluväljak
08.08 – Helsinki, FI Kaisaniemen Puisto
11.08 – Oslo, NO Telenor Arena