Днес, 2 юни 2023 г., излиза дългоочаквания седми студиен албум на Rival SonsDarkfighter“.

Новият албум на рокаджиите от Лонг Бийч “Darkfighter” – своеобразно продължение на “Feral Roots” от 2019 г., излиза днес (първоначално беше предвиден за 10 март). Поръчайте тук.

Darkfighter” е записан в Нешвил с дългогодишния продуцент Dace Cobb, но началото му се връща към локдауна, когато Buchanan и китаристът Scott Holiday обменят идеи дистанционно. След като стана безопасно да се срещнат лично, двамата работеха заедно у дома в Южна Калифорния, преди да отидат до студиото на Cobb.

Прекарахме повече време за Darkfighter от всеки друг запис, който сме правили“, казва Holiday. „Имаше повече емоция, страст, мисъл и сърце, вложени в песните.“ Що се отнася до заглавието на албума, то е кръстено на серия от несвързани хора, които групата е срещала през последното десетилетие.

Наричам ги „Darkfighters“, защото те се борят с тъмнината и работят, за да повдигнат тези около тях“, казва Buchanan. „Оглеждайки се наоколо, изглежда, че има безкрайно количество хора, разпространяващи страх, травма и нещастие, но тези Darkfighters работят в обратната посока.”

Bird In The Hand” започва с меланхолична мелодия в стил the Beatles и бързо се превръща в овърклокнатa блус мелодия, преди фронтменът Jay Buchanan да я “пренесе в църквата” по време на припева.

Както обяснява Buchanan, „Там присъства строфата: „Let’s go down to the river where the water runs still and deep, to scatter the ashes of the mess I used to be“ за да намериш пътя си, своето реализирано намерение.

В един момент приемате прераждането като буден процес. Изграждайте, усъвършенствайте и изгаряйте отново и отново, а стихът „A bird in the hand, now that’s a miracle I can believe“ е поглъщащият ангажимент към настоящето.

Слушайте целия албум тук:

Изданието ще бъде последвано от втори албум, “Lightbringer“, който ще пристигне по-късно през годината.

В сравнение с предишните ни записи, със сигурност отделихме време както за написването, така и за записа на тази колекция“, казва Бюканън. „Когато започнахме, намерението беше най-вече да копаем възможно най-дълбоко. Дори в началото, преди тялото да се е формирало, се съгласихме да изхвърлим картата и да си проправим път през гората, за да направим нова пътека. След това дойде локдаунът и имахме чувството, че цялата проклета страна също реши да изхвърли картата. За мен 2022 г. беше като осемстепенна ракета от събития, променящи живота, така че всеки път, когато мислех, че съм приключил с писането, нов бик идваше и трябваше да го илюстрирам по някакъв начин. накрая имаше наистина две различни страни на една и съща история, която се разказваше. От една страна, вие се борите с тъмнината, а от друга, носите собствената си светлина там, където я няма. Едната страна е в ъгъла, а другата напредва, почиствайки ринга. Без прекъсване, рефрактерен период, събирането би било твърде голяма хапка, така че разделянето му на две беше единственият начин да го направим.”

Rival Sons: “Darkfighter

1. Mirrors
2. Nobody Wants to Die
3. Bird in the Hand
4. Bright Light
5. Rapture
6. Guillotine
7. Horses Breath
8. Darkside

Настоящото турне на групата включва:

May 11: Oklahoma City Diamond Ballroom, OK*#
May 12: Little Rock The Hall, AR*#
May 13: Austin Stubb’s, TX*#
May 16: Chattanooga The Signal, TN*#
May 17: Atlanta Tabernacle, GA*#
May 18: Nashville Marathon Music Works, TN*#
May 20: Daytona Beach Welcome To Rockville, FL+
May 21: Wilmington Greenfield Lake Amphitheater, NC*#
May 23: Richmond The National, VA*#
May 24: Norfolk The NorVa, VA*#
May 26: Morgantown Ruby Amphitheater, WV*
May 27: Columbus Sonic Temple, OH+
May 28: Buffalo Town Ballroom, NY*
May 30: Silver Spring The Fillmore, MD*#
May 31: Worcester The Palladium, MA*#
Jun 1: New York Palladium Times Square, NY
Jun 3: Philadelphia Franklin Music Hall, PA*#
Jun 4: Albany Empire Live, NY*#
Jun 6: London London Music Hall, ON*#
Jun 8: Detroit The Fillmore, MI^#
Jun 9: Chicago Radius, IL^#
Jun 10: Minneapolis The Fillmore, MN^#
Jun 12: Milwaukee The Rave, WI^#
Jun 13: Cedar Rapids Club 5, IA^#
Jun 14: St. Louis Pageant, MO^#
Jun 16: Omaha The Admiral, NE^#
Jun 17: Kansas City Uptown Theater, MO^#

≠supporting Greta Van Fleet
*with The Record Company
^with Black Angels
#with Starcrawler
+festival show