Съоснователят на Van Halen, легендарният китарист Eddie Van Halen почина на 65 г. след дълга борба с рака на гърлото.

Според клюкарския сайт TMZ (който обаче винаги публикува първи лошите вести) Eddie е починал на 6 октомври в St. Johns Hospital в Санта Моника, Калифорния. До него е била съпругата му Janie, брат му Alex и сина му Wolfgang. През последните 72 часа състоянието на Eddie се е влошило значително, докторите са открили, че ракът на гърлото се е разпространил към мозъка и други органи. Той се бореше с рака повече от десетилетие…

Новината бе потвърдена и от Wolfgang Van Halen:

Edward Lodewijk „Eddie“ van Halen е роден на 26 януари 1955 г. в Амстердам. Когато е на 7 г. цялото му семейство се мести в САЩ и се установява в Пасадена, Калифорния. Бащата на Eddie и Alex също е музикант, свирил е на няколко инструмента.

Eddie започва на пиано, а първоначално хваща барабаните, а Alex – китарата. След това ги разменят. През 1972 г. основават група, която преминава през няколко имена преди да приеме Van Halen. Kъм тях се присъединяват David Lee Roth и басиста Michael Anthony, формирайки първата формация на групата, която набира огромна популярност след звездни концерти в клубовете на Западен Холивуд като Gazzarri’s и Starwood. Забелязва ги басистът на Kiss Gene Simmons и им дава тласък.

Първият албум – “Van Halen” през 1978 г., е сред най-добрите дебюти в рока и ги изстрелва във висините на класациите. Казват, че тавата връща вярата в рока в тежки за жанра времена, в които властват диското и пънка.

Бандата има неописуем успех, но през 1985 г. David Lee Roth напуска заради конфликт с братята. Привличен е Sammy Hagar и добрите дни продължават, макар че феновете и до днес спорят кой измежду Hagar и Roth е по-подходящ.

В годините нататък си тръгва и Sammy, заменен за кратко от Gary Cherone – вокалистът на Extreme. Roth и Hagar отново преминават през Van Halen в периода 2000-2015 г. – най-вече за турнета и сборни албуми с няколко нови песни.

За последно Van Halen бяха на турне с David Lee Roth, завършило през 2015 г. То бе в подкрепа на албума “A Different Kind of Truth” (2012 г.). Последният.

Неподражаемият стил на свирене на Eddie повлиява на цяло поколение китаристи, макар че самият той никога не се е учил да чете ноти. Смятан за един от най-добрите китаристи в света, EVH е поставен на 8-о място в класацията на сп. Rolling Stone на най-великите китаристи и на 4-то място в класацията на сп. Total Guitar на 100 най-велики китаристи за всички времена.

Еди ван Хален имаше 26-годишен брак с актрисата Валери Бертанели, завършил през декември 2007 г. В последните 12 години от живота си беше женен за Джейни Лижевски – също актриса, която стана ПР и публицист на групата.

Поклон!