Filter издават днес, 25 август 2023 г., новия си албум “The Algorithm” чрез Golden Robot Records.

Нов сингъл на Filter, “For The Beaten“, пристигна миналия октомври и беше последван от “Face Down“. Написана от Patrick, „Face Down“ е класически Filter — стегната песен в която се случва много, включително някои убийствени изпълнения на барабани и сдържан вокал, който изглежда готов да избухне във всеки един момент, докато песента напредва.

Patrick сподели, че “Murica” и “Thoughts And Prayers” няма да се появят в “The Algorithm”. „[Тези две песни] трябваше да бъдат включени в цял албум, наречен „Murica“, но реших, че тези две песни просто живеят сами по себе си и се препращат една към друга“, обясни той. „И тогава, когато започнах да работя върху тази нова колекция от песни, просто реших, че това е изцяло нов запис.“

Слушайте новия “The Algorithm” тук:

Преди няколко месеца фронтменът на Filter Richard Patrick каза пред Майкъл Прести от радиостанция 99WNRR за „The Algorithm“: „Този запис напомня на [третия албум на Filter, 2002 г.] „The Amalgamut“. Това е нещо като завръщане към „The Amalgamut“. “. Толкова е бомбастично. Има толкова много сензации в този запис. А “The Algorithm” е малко повече част от времето.”

Относно лирическото вдъхновение за „The Algorithm“, който преди това имаше работно заглавие „They Got Us Right Where They Want Us, At One Other’s Throats“, Richard каза: „Все още ядосвам, но не съм чак толкова външно ; Не вземам страна толкова много в този запис. Заяждам се и говоря за лъжци, измамници и крадци. Просто не призовавам буквално всички, както направих в другите две песни, излезе миналата година“, визирайки „Murica“ и „Thoughts And Prayers“ от 2020 г.

Връщайки се към темите, засегнати в „The Algorithm“, Richard казва: „Все още се оплаквам политически, но просто не съм толкова открит. Има и друго нещо – мой приятел се дави от алкохолизъм и аз говоря за него в няколко от песните, една песен, наречена „The Drowning”. Но по-голямата част от нея е просто аз, който размишлявам върху човечеството и просто някак си казвам: „Виждате ли се в това? Гледате ли как се държим?” ‘ Защото нашето правителство и начинът, по който се държим като [цяло], е просто най-гадната, юношеска глупост, която някога съм виждал. Това е просто нелепо.

Първоначално замислен през 2018 г. като сътрудничество между Patrick и колегата съосновател на Filter Brian Liesegang, новият албум на групата получи условно заглавие „ReBus“ като намек към дебюта на Filter от 1995 г. „Short Bus“, преди да бъде променен на „They“ Got Us Right Where They Want Us, At One Other’s Throats“ и по-късно към „Murica“ и след това обратно към „They Got Us Right Where They Want Us, At One Other’s Throats“.

‘The Algorithm’:

1. The Drowning
2. Up Against The Wall
3. For The Beaten
4. Obliteration
5. Say It Again
6. Face Down
7. Summer Children
8. Threshing Floor
9. Be Careful What You Wish For
10. Burn Out The Sun
11. Command Z